KRISTIANSAND: De to Mongols-medlemmene, 30 og 31 år gamle, ble i Kristiansand tingrett dømt for omfattende kriminell aktivitet, blant annet torpedovirksomhet.

Flere vitner turde ikke se de tiltalte inn i øynene. Derfor ble de tiltalte tatt ut av rettslokalet da disse vitnene møtte.

Forsvareren for den domfelte 31-åringen, advokat Oscar Ihlebæk, var i tingretten sterkt kritisk til rettens håndtering av saken, og brukte saksbehandlingsfeil som ankegrunnlag til lagmannsretten.

Ga etter for press

I tingretten refset Ihlebæk tingretten for å ha gitt etter for press fra vitnene. Advokaten viste til at flere vitner overhode ikke hadde gitt uttrykk for noen frykt for de tiltalte da de først kom i rettslokalet. Han var overrasket over at politiet på denne måten nærmest hadde brukt denne ordningen som et lokkemiddel for å få vitnene til å møte fram.

Kristiansand tingrett var i sin dom opptatt av disse problemene. I dommen heter det blant annet:

"Flere har fortalt at de har følt seg truet på livet, og dette har medført angst, betydelige søvnproblemer og begrenset livskvalitet. Flere av de fornærmede har kviet seg for å anmelde forholdene og har følt det som en betydelig belastning å måtte møte i politiavhør og ikke minst under hovedforhandlingen. De fornærmede har alle flyttet fra boligene sine en periode for å bo hos venner og bekjente. Det samme har deres nærmeste følt seg tvunget til a gjøre av frykt for ytterligere kriminalitet".

Anken avvist

Agder lagmannsrett avviser i likhet med tingretten argumentene fra forsvareren, og viser til at det var mulighet for aktørene i retten å møte de aktuelle vitner før det ble avgjort at de tiltalte ikke skulle være til stede i rettslokalet.

Om skyldspørsmålet i saken sier lagmannsretten at den slutter seg til tingrettens avgjørelse og argumentasjon. Lagmannsretten har heller ikke funnet noe misforhold mellom straffeutmålingen og de straffbare forhold de tiltalte er dømt for.

De to Mongolsmedlemmene opplyste i retten at de kommer til å melde seg ut av motorsykkelklubben, som politiet mener består av en rekke kriminelle personer.