I 1934 giftet Margaret Henderson, som hun da het, seg med en italienskættet immigrant, John R. Sottile. De bodde hele sitt liv i New York. Foto: Municipal archives, New York City departement of records.
Alvilde Magdalene og John bodde på en rekke adresser i New York. Blant annet i denne bygningen i Bergen Street. Foto: Linda RAOGK
Etter det vi vet, ble det aldri tatt noe bilde av Jens Hansen. Han ble tidlig sjømann og overlevde et dramatisk forlis utenfor de britiske øyer. Men ett år etter, i 1895, døde han av nyrebetennelse på dette sykehuset i Løgstør. Han ble bare 19 år gammel. Foto: Løgstør lokalhistoriske arkiiv
Alt som sju-åring kom Jens Hansen til dette waisenhuset i Stavange, med 50 øre i lommen. Her var det store sovesaler og svært streng disiplin. Foto: Statsarkivet i Stavanger / Waisenhus-arkivet
Slik så det ut inne på en av sovesalene på waisenhuset i Stavanger der unge Jens bodde i åtte år. Foto: Statsarkivet i Stavanger / Waisenhus-arkivet
dropp dette. Foto: New York City, departement of records, municipal archives

NEW YORK / LILLESAND: Alvilde var bare 19 år da hun i 1910 dro med S/S "Oceanic" til New York. Helt til for noen år siden visste man lite om denne kvinnens skjebne. Men så ble hun sporet opp, på en slektsforskerdugnad.

I 2006 startet Sigbjørn Sandsmark et såkalt diskusjonstråd i Digitalarkivets debattfora og etterlyste hvordan det hadde gått med to av Ibsens barnebarn, Alvilde og halvbroren Jens. Etterforskingen bar frukter, forteller Per Helge Seglsten i en artikkel i Genealogen, et medlemsblad for Norsk Slektshistorisk Forening.

Hadde 50 øre

Som vi har skrevet før, fikk tjenestepiken Else Sophie Jensdatter og den unge Henrik Ibsen en sønn, Hans Jacob Henriksen, i 1846. Selv giftet Hans Jacob seg tre ganger, første gang med Mathilde Andreasdatter. De fikk sønnen Jens. Mathilde døde av tæring da Jens var fem år. Og man har trodd at Jens også døde da. Men det er feil.

To år etter morens død ankom Jens et barnehjem i Stavanger. Han hadde med seg ett sett klær og 50 øre. Disiplinen var streng. Han ble straffet 34 ganger i løpet av åtte år. Forseelsene var alt fra å ha snakket ved bordet til å ha stjålet et brød. 17 år gammel mønstret han på briggen "Hans Gude" av Lillesand. Men i 1895 døde Jens av nyrebetennelse på et sykehus i Løgstør, bare 19 år gammel.

Da var Alvilde Magdalene bare tre år gammel. Hun ble, som sin far, født utenfor ekteskap. Far var Hans Jacob, moren "vaskerpigen" Anna Rasmusdatter. Stedet var Møglestu i Vestre Moland.

Til USA via England

Det er sparsomme opplysninger om Magda, som hun kalte seg, men hun dro til Christiania. En teori som dukket opp i debattforumet, var at hun tjente hos engelskmenn og ble med dem til England. I hvert fall emigrerte hun derfra.

I USA kalte Ibsens barnebarn seg Margaret Henderson. Hun levde resten av sitt liv i New York og livnærte seg som hushjelp, kontordame og sykepleier. I 1934 giftet hun seg med den italienske immigranten John Ralph Sottile som var lastebilsjåfør og mekaniker. Mye tyder på at de forble barnløse.

I 1977 døde Margaret, 87 år gammel – John gikk først bort i 1996, i en alder av 94. Om han visste om hennes berømte bestefar? Det aner vi ikke.

Vi takker Norsk Slektshistorisk Forening for utlån av bilder.