KRISTIANSAND: "Julebordet er bunkers", reklamerer eventbyrået City Train Event med i en stor annonse i Kristiansand Avis.

Nissefest

"Julebordet starter med buss/helikopter fra sentrum/Odderøya. Nissegrøt med drikke serveres i bunkeren. Løype med fakler til neste oppvarmede bunker (ca 600m) ", står det i annonsen som også reklamerer for julemiddag, bar, musikk og dans.

Dette får Stiftelsen Arkivet til å se rødt.

REAGERER: Ved å nyte alkohol, og ved å invitere barn til nissefest i bunkersene, er man med på å ufarliggjøre det som har skjedd der, mener Stein Christian Salvesen. Foto: LARS HOLLERUD

— Det er usmakelig. Her inviteres det altså til nissefest i det mest forhatte anlegget til nazistene i området, sier Stein Christian Salvesen, informasjonsansvarlig ved Stiftelsen Arkivet.- Den nest største kanonen som noen gang er montert på land, ble montert på Møvik av nazistene ved hjelp av russiske krigsfanger. Det gikk med liv da dette ble bygd, og nå vil noen altså invitere småbarn til nissefest, og det vil være bar og dans der. Det er med på å ufarliggjøre det som skjedde på fortet, mener Salvesen.

Skulle stenge Skagerrak

Byggingen av Møvik fort startet i 1941. 1400 mennesker arbeidet der i begynnelsen.

Da tyskerne hadde tatt Norge og Danmark i 1940, hadde de et stort behov for å stenge Skagerrak. Det ble derfor planlagt et kanonbatteri bestående av fire kanoner på Møvik og et i Hanstholm i Danmark. Dette er den korteste strekningen mellom Norge og Danmark og er på 116 km.

I tillegg til de store kanonene var det 16 mindre kanoner, et utall av bunkerser, stillinger, tuneller, brakker og en jernbane på området.

- Tatt på sengen

Stein Christian Salvesen spør om Vest-Agder-museet i det hele tatt vet hva som nå skal foregå på området.

— Vi ble tatt litt på sengen av denne annonsen. Vi synes at den er litt voldsom. Vi har hatt en dialog med eventbyrået angående det å se på mulighet for leie av lokaliteten for et arrangement, men konseptet rundt et julebord har ikke vært diskutert med oss, sier administrasjonssjef for Vest-Agder-museet, Gro Eikeland.

MØVIK FORT: Her vil City Train Event arrangere julebord med nissefest, dans og musikk. - Usmakelig, sier Stein Christian Salvesen ved Stiftelsen Arkivet. Foto: Kjetil Samuelsen

Jan Hægeland i City Train Event vil kun gi en kort kommentar når Fædrelandsvennen ringer.— Det har vært mange andre store eventer og arrangementer på fortet tidligere.

- Verdige former

Vest-Agder-museet forvalter Kristiansand Kanonmuseum på vegne av Forsvarsbygg nasjonale festningsverk.

— Som eier har ikke nasjonale festningsverk noe prinsipielt i mot selskap i sine lokaler. De leier fort og lignende ut til selskaper så lenge det skjer i verdige former, sier Eikeland.

Stein Christian Salvesen sier at det er første gang han er kjent med denne typen arrangementer på Møvik.

— Hadde jeg oppdaget det før, ville jeg reagert tidligere, sier han.

Salvesen påpeker at Kanonmuseet burde brukes til det det er ment til, omvisninger for elever og turister som vil lære av historien.

Forstår reaksjonen

Gro Eikeland forstår reaksjonene fra Salvesen.

— Vi forstår at det kommer slike reaksjoner. Det er noe vi vil ta med oss videre, og vi vil evaluere prinsippene for utleie.

- Vil dere stanse julebordet?

— Det er noe vi må diskutere internt, og eventuelt direkte med eventbyrået, svarer Gro Eikeland.