TIL MINNE: En fiskebåtkaptein kaster minnekrans i vannet utenfor Lampedusa. Fredag blir det også minnestund i Kristiansand. Foto: Scanpix
FRAKTER DØDE: Italienske soldater frakter døde kropper i land på Lampedusa. 309 mennesker er bekreftet døde. Flere av dem har nære slektninger i Kristiansand. Foto: Luca Bruno

KRISTIANSAND: — Det er en stor tragedie. Over 300 mennesker er døde. Det rammer også det eritreiske miljøet i Kristiansand hardt, sier eritreiske Awlker Seed.

Rammer flere familier

Han opplyser at tre eller fire familier som er bosatt i Kristiansand mistet nære slektninger under båttragedien der det til nå er bekreftet 309 døde personer. Awlker Seed er nestleder i Muslimsk Union Agder, og kjenner kvinnen som mistet sin datter og sine tre barnebarn godt.

TIL MINNE: En fiskebåtkaptein kaster minnekrans i vannet utenfor Lampedusa. Fredag blir det også minnestund i Kristiansand. Foto: Scanpix

— De er kristne, og ikke muslimer. Men blant eritreerne i Kristiansand er vi et brorskap. Vi skiller ikke mellom kristne og muslimer. Vi har et veldig godt samhold i Kristiansand, sier Awlker Seed.

Fakkeltog

Ahmed og hans kone har hatt mye kontakt med kvinnen de siste dagene. Hun har det naturligvis svært tungt.

— Det er fryktelig. Vi føler veldig med dem som har mistet sine, sier han.

FRAKTER DØDE: Italienske soldater frakter døde kropper i land på Lampedusa. 309 mennesker er bekreftet døde. Flere av dem har nære slektninger i Kristiansand. Foto: Luca Bruno

Den Eritreiske Forening i Kristiansand arrangerer fredag fakkeltog og minnestund fra Wergelandsparken klokken 18.00. Fakkeltoget avsluttes ved sjøen. Der skal de legge krans i vannet til minne om dem som er døde. Deretter blir det et åpent lokale der man kan kondolere dem som har mistet slektninger.

I en tekstmelding som har gått i det eritreiske miljøet oppfordres de som kommer til å ta med fakkel og blomster.

Panikk

Det var rundt 500 asylsøkere om bord i båten da den torsdag i forrige uke fikk motortrøbbel. For å tiltrekke seg kystvaktens oppmerksomhet ble det tent opp ild, som etter hvert spredde seg til båten. I panikk beveget seg alle om bord seg til én side, og dermed kantret båten, som ikke skal ha vært mer enn 10 — 20 meter lang.

I dette kaoset mistet over 300 mennesker livet, flere av dem hadde muligens planlagt å reise til Norge.

En kvinne i Kristiansand håpet i det lengste å få se sin datter og sine tre barnebarn i live, men har nå insett at de er døde.

Dykkere hentet torsdag opp sju omkomne fra vraket av båten. Dermed er 309 personer bekreftet omkommet i ulykken, ifølge NTB.

Statsbegravelse

Den italienske kystvakten opplyser at det ikke er flere døde inne i vraket, men letingen fortsetter i området rundt.

Bare 155 av de omkring 500 om bord overlevde da den overfylte båten kantret. De fleste på båten var flyktninger fra Eritrea og Somalia. Italia vil holde en statsbegravelse for ofrene av katastrofen.

Lampedusa ligger i Middelhavet mellom Sicilia og Tunisia. Øya er imidlertid litt nærmere den tunisiske kysten – bare 11 mil – og er målet for en rekke asylsøkere som blir fraktet av menneskesmuglere over havet.

Båtene som blir brukt, er ofte i svært dårlig stand, og de siste årene har en rekke personer druknet på grunn av forlis.