KRISTIANSAND: Sammen med en kollega driver Bella Galaeva (36) vaskefirmaet "Effekt". Til sommeren ønsket de flere kunder og satte følgende annonse inn i Fædrelandsvennen: " Vil du komme hjem til klar middag og rent hus? Ring oss. "

— Vi tenkte at dette var litt annerledes enn standardannonsene som reklamerer med at man har lang erfaring, sier Galaeva til Fædrelandsvennen.

- Mange telefoner

Annonsen har stått på trykk hver tirsdag i tre uker. Siden da har Galaeva fått to til tre telefoner daglig fra menn som er interesserte i noe mer enn vask og matlaging.

— Jeg tar telefonen og sier at det er Bella. Så spør de hvor gammel jeg er, om jeg er gift, og hvor jeg kommer fra. Etter slike spørsmål merker jeg at det er noe galt, for deretter får jeg spørsmål om jeg gjør noe mer enn å vaske. Når jeg sier at vi kun tilbyr matlaging og vask, ler de. Mange er frekke, forteller Galaeva om telefonene hun har fått de siste ukene.

Flere av mennene sier at de er rike og ensomme, og spør om ikke Galaeva også en enslig, og om de kan møtes. Hun synes at spørsmålene er ekle.

— Jeg fortjener å bli behandlet med respekt, men det virker som om noen tror at de kan behandle meg akkurat som de vil fordi de hører at jeg ikke er norsk, sier hun.

- Kvalmende

Bella Galeana og kollegaen hennes er opprørte over telefonene.

— Det er kvalmende. Jeg er en ordentlig kvinne som prøver å stå på egne ben og forsørge mine fire barn, forteller Galaeva som kom fra Tsjetenia til Norge for 11 år siden.

Hun mener at mennene som har ringt henne, er rasistiske og hun oppfatter telefonene som seksuell trakassering. Dette har vært så ubehagelig at Galaeva ikke vil fornye annonsen.

Hun vil også skaffe seg et bedriftsnummer. Galaeva har ikke anmeldt saken, men vil påpeke at hun ikke synes det er akseptabelt å bli kontaktet på denne måten.

— Det er spesielt ekkelt å få slike telefoner når barna mine er til stede eller når jeg er ute. Jeg er ikke typen som skjeller ut folk, men jeg gir klar beskjed om at det er kun renhold og matlaging vi utfører, forteller Galaeva.

Hun forstår at noen kan være ensomme og desperate, men synes at de da kan henvende seg helt andre steder.

— Man spør ikke etter sex etter at man har sett en annonse i Fædrelandsvennen, mener hun.

- Burde skamme seg

Leder ved Pro-senteret i Oslo, Bjørg Norli bekrefter at det ikke er vanlig for menn å ta kontakt gjennom slike annonser.

— Vi erfarer at prostituerte vi er i kontakt med i veldig beskjeden grad averterer for seksuelle tjenester gjennom annonser for renhold eller lignende i avisen, sier hun.

Mette Gundersen (Ap) mener at mennene som har ringt til Bella Galaeva, burde skamme seg.

— Det er pinlig at noen kan koble en annonse for renhold til prostitusjon, mener politikeren.

Hun påpeker at menn som ønsker å oppnå seksuelle tjenester på denne måten, er i ferd med å begå et lovbrudd.

— Det er ikke lov til å kjøpe sex i Norge, sier Gundersen.

— Sier dette noe om samfunnet vårt?

— Det sier noe om holdningen til kvinner, og kanskje spesielt noe om holdningen til utenlandske kvinner som annonserer for å utføre arbeid. Jeg tror ikke at dette er representativt for den gjennomsnittelige norske mannen, sier Gundersen.

- Lengtende menn

Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad synes at det er synd det Bella Galaeva har opplevd.

— Disse mennene kan jo ikke lese norsk, mener han.

Benestad tror at det er lengtende menn som tar kontakt på denne måten.

— Uten lengsel hadde det jo ikke blitt solgt sex, sier Benestad.