NODELAND: — Hvordan ble du koordinator i Latin-Amerikagruppene i Kristiansand?

— Først ble jeg valgt inn i styret, men jeg ville ikke sitte som leder. Jeg liker bedre å koordinere, få folk til å gjøre ting. Det passer min erfaring fra politiske og sosiale organisasjoner.

— Som hvilke?

— Jeg har vært politisk aktiv i mitt hjemland Chile siden jeg var 13 år. Jeg har også vært aktiv i fagbevegelsen.

Traff en sørlending

— Hvordan endte du opp i Norge?

— Min mor, som er politisk flyktning, bodde i Oslo. I år 2000 besøkte jeg henne på vei til Spania for å jobbe der. Latin-Amerikagruppene i Oslo skulle lage et program om politikk og kultur i Latin Amerika og spurte om jeg ville være med. Der traff jeg Cecilie Lønn – og ble forelsket. Istedenfor å reise til Spania reiste jeg tilbake til Chile, for så å komme tilbake til Norge året etter. Vi giftet oss 25. mai 2001. — Så kom dere til Sørlandet?

— I 2007, da eldstemann skulle begynne på skole, flyttet vi til Rismyr i Songdalen, hjemstedet til min kone. Her bor vi vegg-i-vegg med mine svigerforeldre.

— Kvadraturen skolesenter?

— Jeg jobber som spansklærer og arbeidsterapeut. Synes jeg er heldig som får jobbe med ungdom.

Markering for militærkuppet

— Hvilke saker jobber du med nå?

— Det er å organisere 40-årsmarkeringen for militærkuppet i Chile 11. september. Det blir arrangement i Kristiansand som vi vil prøve å koordinere med flere byer i Norge.

— Hva skjer?

— Det blir konsert, taler og vi minnes ofrene i Chile. Vi er opptatt av at chilenere og andre latinamerikanere i Norge skal kjenner litt av sin historie.

— Og du står i spissen?

— Jeg står kanskje i spissen for komiteen, men egentlig litt bak. Prøver å ikke synes. Det viktige er å generere interesse.

— Hvor mange er dere?

— 35 medlemmer; nordmenn, chilenere og andre latinamerikanere. Vi prøver å favne om alle parter. I det siste har vi vært opptatt med å støtte mapuche-indianerne sør i Chile og Argentina, som kjemper for sin frihet og rett til å ha sitt eget autonome territorium.

— Fritiden eller?

— Det er alltid nok å gjøre hjemme. Jeg driver med kulturarrangementer og er medlem av Rødt, i Kristiansand. Kanskje vi er i Songdalen ved neste valg.