OSLO: Fædrelandsvennen har tidligere omtalt barnevernsgutten gjennom flere reportasjer. Han har vært en av de mest aktive, unge kriminelle i Kristiansand.

I fjor ble han straffedømt fire ganger, og fikk spesialopplegg ved den eneste fengselsenheten i Norge for unge kriminelle. Den ligger i Bergen.

Straffbare forhold

Etter at han ble prøveløslatt fra Bergen fengsel har han begått en rekke nye straffbare forhold i løpet av mai og hittil i juni. Det siste forholdet var et innbrudd i en villa for to-tre dager siden.

Da han ble fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett onsdag, omfattet siktelsen også brudd på narkotikalovgivningen, ruskjøring, og kjøring uten førerkort.

Kristiansand tingrett og tingrettsdommer Marit Thorvaldsen skriver i sin kjennelse, der 17-åringen ble fengslet for to uker, at terskelen for å fengsle barn skal være høy. Fengsling må være «tvingende nødvendig» fordi det ikke foreligger andre alternativer.

— Uten motivasjon

«Retten legger til grunn at slik situasjonen er, er det ikke andre alternativer enn å varetektsfengsle siktede. Ved denne vurderingen legger retten til grunn at siktede nå synes å være uten motivasjon for å følge opplegget som er laget rundt ham i regi av Stiftelsen Grip. Det er mistanke om tiltakende rusmisbruk, og han er også uten nødvendig vilje og evne til selv å medvirke til at opplegget rundt ham fungerer. Til tross for pågripelsen i begynnelsen av mai fortsetter han å ruse seg og begå ny kriminalitet. Retten mener det er tvingende nødvendig å varetektsfengsle siktede, både av hensyn til samfunnet og av hensyn til ham selv», heter det i avgjørelsen fra Kristiansand tingrett.