LEDET MED STØ HÅND: Operasanger Jens Olai Justvik gledet de fremmøtte med sang og innskutte vittigheter. - «Blant alle lande» har et uttall vers, så og man kan nesten sove middag mellom 6. og 7. vers. Vi tar bare starten og slutten, sa han til latter fra publikum. På scenen var også blåsere og medlemmer av Kristiansand Haandverker Sangforening. Foto: Sondre Steen Holvik
KOSTE SEG: Kjellaug Kvalsvik og Torun Augland var blant de som hadde tatt turen til Odderøya i kveldsolen fredag kveld. Forsamlingen holdt seg stort sett i sola, et stykke unna scenen. Foto: Sondre Steen Holvik
KOSTE SEG: Arnhild og Bjarne Borøy var blant de som hadde tatt turen til Odderøya i kveldsolen fredag kveld. Forsamlingen holdt seg stort sett i sola, et stykke unna scenen. Foto: Sondre Steen Holvik
RUNDT 160: Ansvarlig for arrangementet, Leif Andreas Thortveit, var godt fornøyd med oppmøtet, som talte rundt 160 mennesker. Neste år håper han på flere. Foto: Sondre Steen Holvik
ÅPNET: Varaordfører Jørgen Kristiansen åpnet kvelden med en hyllest til arrangøren, HKH Kronprindsregent Frederiks Laug af 1788. Lauget passer på den gamle karantenestasjonen på Odderøya, og fikk applaus fra de fremmøtte. - Jeg håper dette blir en lang tradisjon. God sang! sa han til publikum. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Hvem er det som synger så høyt? jeg hørte det helt nede fra byen, spør en utenlandsk turist på vei opp Odderøya til det gamle lasarettet da Fædrelandsvennen er på vei ned.

7. juni-feiringen har nemlig vært nedlagt og glemt i Kristiansand så lenge at kun byens eldre borgere husker at dagen blir feiret. Faktisk helt siden presselaget holdt feiringen på Tresse i «gamle dager», slik Leif Andreas Thortveit, laugsoldermand i HKH Kronprindsregent Frederiks Laug af 1788, kaller det.

Mannen med den fantastiske tittelen er ansvarlig for arrangementet «Allsang på Lazaretthøyden, Odder –Øe Fæstning», som ble holdt på Odderøya fredag kveld, med den billedskjønne utsikten over Kvadraturen i bakgrunnen.

Feiringsdag

Dagen er en feiring for Norges frigjøringsdag i 1905, men ikke bare det. På den samme datoen i 1940 og 1945 både søkte kongefamilien flukt i England, og vendte hjem igjen til Norge. Noe mindre kjent er at nevnte kronprindsregent Frederiks laug etableres (1788).

Og selv om det ikke ble noen folkemønstring på Odderøya, er Thortveit fornøyd med å ha fått i gang det han er sikker på vil bli en gjentakende affære.

— Dette er et veldig bra oppmøte til å være første gang. Dette skal bli en god tradisjon, sier han mens Jens Olai Justvik drar i gang nok en allsang til begeistring for de fremmøtte.

— Og neste år blir veldig spesielt, med 200-årsfeiringen av Grunnloven. Til da skal vi ha rehabilitert dette området, blant annet ved å bygge opp muren rundt igjen, sier han.

Lang tradisjon

Varaordfører Jørgen Kristiansen holdt åpningstalen, og var også opptatt av dagens historiske sus.

— Det er 108 år siden unionsoppløsningen i dag, og 68 år siden kong Haakon 7 kom hjem. Det er en lang tradisjon for feiring av denne dagen, og jeg håper vi nå har startet denne feiringen opp igjen, sa Kristiansen.

Han passet også på å takke arrangøren.

— Arrangøren gjør en stor jobb ved å ta vare på dette historiske området. Dere viser et stort sosialt engasjement – tusen takk, sa han til applaus.