MANDAL: Kristiansand tingrett har også kommet til at han må ut med 151.900 kroner i ulike erstatninger.

Det var om ettermiddagen 4. juni i fjor at 24-åringen hadde tre hunder i sin brors hage på Frøysland i Mandal. To av hundene var hans. Ingen var i bånd. De klarte derfor å stikke av.

Den ene, Marco, angrep og skadet tre personer som befant seg på en lekeplass like ved. Alle tre, blant annet en to-åring måtte ha legehjelp.Retten fastslår at 24-åringen ikke hadde kontroll på hundene. Han satte seg selv i en situasjon at han heller ikke ville klare å skaffe seg noen kontroll dersom noe uforutsett skjedde.

Angrep tidligere

Retten viser dessuten til at tiltaltes hunder flere ganger tidligere har angrepet andre hunder og mennesker. I dommen heter det at det ikke kan bevises at de som ble angrepet 4. juni slo eller sparket etter hundene slik tiltalte mener.

Videre legger retten vekt på at Marco var en kraftig hund på 64 kilo med et stort skadepotensial.

Videre heter det at Marco året før hadde angrepet en hund en puddel som senere måtte avlives.

Måtte skjønne

"På grunn av hundens størrelse, type og styrke samt tidligere episoder, måtte tiltalte ta høyde for at Marco kunne komme til å angripe igjen.

Tiltalte burde derfor enten ha sørget for å ha Marco i bånd når han var ute i hagen, eller hatt forsvarlig inngjerding. Han har følgelig opptrådt uaktsom i forhold til til manglende forebygging av mulige angrep fra Marcos side", heter det i dommen.Retten mener likevel at 24-åringen gjorde hva han kunne for å hindre angrepet da hundene først hadde stukket av.

24-åringen ble også funnet skyldig i å ha stjålet hundene sine som var satt i kennel i påvente av å bli avlivet.Retten mener det er skjerpende at det var tre som ble skadet og at den ene fortsatt går til legebehandling.

"Hendelsen har fått stor innvirkning på tre menneskers liv", skriver retten.

Skapte frykt

Videre viser retten til at hundene skapte frykt i nærmiljøet, og at flere av naboene unnlot å være på lekeplassen på grunn av dette.

I formildende retning vektlegger retten tiltaltes meget vanskelig oppvekst som i stor grad var preget av omsorgssvikt og krenkelser.

"Retten tar også hensyn til at avlivningen av hundene har vært en stor belastning for tiltalte da han hadde et meget nært forhold til disse, og på mange måter opplevde større glede ved å være sammen med hundene sine enn med mennesker", står det i dommen.Aktor ville at han skulle dømmes til 45 dagers fengsel der 30 dager ble gjort betinget, men retten mener 45 timers samfunnsstraff får holde.

Erstatning

Han er videre dømt til å betale moren og gutten på to år 25.000 kroner i erstatning hver, mens 17-åringen som ble skadet skal ha 15.000 kroner.

Moren skal også ha 31.400 kroner for de legeutgiftene hun har hatt.Agder politidistrikt skal dessuten ha dekket utgiftene de har hatt med kenneloppholdet på 55.500 kroner.