MANDAL: — Det legges nå opp til at det ikke skal betales ekstraordinært ned på den svært høye gjelden Mandal har. Det blir meningsløst å jobbe videre uten at det skjer, sa Sæther da bystyret atter en gang debatterte budsjettet 2012 torsdag kveld.

Budsjettet som ble vedtatt før jul ble sendt inn til lovlighetskontroll til fylkesmannen som så vraket det i januar.

Torsdag kveld ble bystyret igjen satt og atter en gang delte bystyret seg i to: KrF, Ap, SV, Venstre og Miljøpartiet på den ene siden. På den andre siden FrP, Høyre, Sp og uavhengige Bodil Ruud. Det er disse siste som har flertallet med 18 mot 17 stemmer.

Og flertallet fikk det altså som de ville: De står fortsatt hardt mot eiendomsskatt, og slik blir det.

Lite pent

Begge fraksjoner hadde svært lite pent å si om hverandres budsjettforslag. Særlig var flertallets budsjett som fikk kjørt seg. Et par eksempel var fra KrFs Åshild Schmidt som mente at det budsjettet som ble vedtatt vil gi en by som ikke kan gjøre investeringer i overskuelig framtid.

— I dag har vi 1,3 milliarder kroner i gjeld. Som kommune tar vi nå en stor risiko ved å ikke nedbetale på denne gjelden, sa hun.

MOT EIENDOMSSKATT: Høyres Sven Seljom og hans samarbeidspartnere i bystyret ville ikke ha eiendomsskatt. Slik ble det. Foto: Jarle R. Martinsen

Og Linda Verdal (Ap) mener at selv om det ikke blir eiendomsskatt vil befolkningen merke økte gebyrer. – Det er en forbrukerskatt som rammer innbyggerne, sa hun.

Skjule

Høyres Sven Seljom tok disse angrepene med stor ro.

– Det letteste er å ta oss for å skjule sitt eget budsjettforslag, sier han til Fædrelandsvennen.

Ellers ble det fra talerstolen tatt til orde for at man må snakke penere til hverandre og om hverandre i det politiske miljøet i Mandal.

– Det har vært en ekkel tone de siste månedene. Det har vært et svært vanskelig budsjett å dra i havn, men det er ikke nødvendig å være stygge til hverandre, sa han.