NEVENYTTIG: Inn i mellom tv-tittingen fra Tour de France og andre snekkeroppdrag, bygger Jürgen De Gendt (38) for tiden et lite hus til sønnene Jorre (11, t.v.) og Jeroen (9). Foto: Kjartan Bjelland
BRORENS SYKKEL: Denne sykkelen har inskripsjonen Thomas De Gendt og har vært med på løpsdager som reserve. Jürgen fikk den av ham for tre år siden. Foto: Kjartan Bjelland
BELGISKE TALENTER: Her viser Jürgen hvor lillebror Thomas (nederst til høyre) er avbildet fra tida i Quickstep som 18-åring. Foto: Kjartan Bjelland

IVELAND: — At Thomas gjør det så bra, gjør at mange søker opp navnet, og i Google kommer mitt firma opp tidlig. Jeg får mer å gjøre hvis broren min gjør det bra, sier snekkeren, som nå holder på å lage et lite hus til ungene ute i hagen.

Jürgen tar imot Fædrelandsvennen på sykkelen broren brukte å trene på inntil for tre år siden.

— Det er ikke den han ville brukt i konkurranser, men den sto på følgebilen i tilfellet det gikk noe galt med grom-sykkelen, sier han.

Følger med på tv

Når Thomas De Gendt er i aksjon i de franske fjellene, sitter Jürgen og følger med på tv fra de indre bygder på Sørlandet. Sistnevnte har startet sitt eget snekkerfirma i Iveland, der spesialiteten er bord og benker.

PROFFSYKLIST: Thomas De Gendt (26) under onsdagens tempoetappe i Tour de France. Foto: Laurent Rebours

I 2006 flyttet han, kona Debby (37) og ungene Jorre (11) og Jeroen (9) fra Belgia til Iveland. Samme år signerte broren, da 19 år gammel, sin første proffkontrakt med Unibet-Davo. Jürgen skjønte tidlig at broren hadde et stort sykkeltalent.— Da jeg var 20 år og han ni, fulgte han etter meg overalt. Thomas hadde fått en liten racersykkel og hang seg på meg. Det var bra fart i ham allerede da, sier storebroren, som for det meste har holdt på med terrengsykling.

Thomas fikk sjansen til å vise talentet sitt da han signerte for det belgiske laget Quickstep. Der syklet han sammen med blant andre Lars Boom, Jürgen Roelandts og Gianni Meersman, som alle sykler Tour de France i år.

Håper på etappeseier

Jürgen synes det er stort at lillebroren er i toppsjiktet i verdens største sykkelritt.

— Det er veldig moro. Jeg hadde håpet han skulle ligge bedre an sammenlagt, men nå skal han få sjansen til etappeseirer i stedet, sier 38-åringen om kapteinen på Vacansoleil-DCM.

— Ja, han er kaptein, men det er ikke en rolle han liker. Han vil helst være likestilt med resten av laget, sier Jürgen.

NEVENYTTIG: Inn i mellom tv-tittingen fra Tour de France og andre snekkeroppdrag, bygger Jürgen De Gendt (38) for tiden et lite hus til sønnene Jorre (11, t.v.) og Jeroen (9). Foto: Kjartan Bjelland
BRORENS SYKKEL: Denne sykkelen har inskripsjonen Thomas De Gendt og har vært med på løpsdager som reserve. Jürgen fikk den av ham for tre år siden. Foto: Kjartan Bjelland

Vacansoleil-rytteren har ett stort mål for Touren, ettersom han allerede er uten vinnesjanser sammenlagt. Å vinne etappe 18 – den råeste i Tour de France. Da skal rytterne etter 110 kilometer opp monsterbakken Alpe-d'Huez to ganger.— Det hadde vært utrolig om han hadde vunnet den etappen. Jeg håper i alle fall at han går i brudd og får vise seg skikkelig fram, sier tobarnsfaren.

Gjort etternavnet kjent

Det kommer stadig folk bort til Jürgen for å snakke om broren hans som i fjor ble nummer tre sammenlagt i Giro d'Italia. En gang fikk han et oppdrag i Oslo fra en sykkel-interessert Grimstad-mann som hadde merket seg navnet De Gendt.

— Da ble det noen sykkelsamtaler. Det er veldig moro når personer vil snakke med meg om sporten og lillebroren min, sier Jürgen og smiler bredt i stolen utenfor huset ved Skaiå.

Ennå har ikke Jürgen deltatt i verken Kristiansand-Hovden, Birkebeineren eller noen av de andre norske sykkelløpene.

— Men så fort jeg bikker 40 og kommer i midtlivskrisa, regner jeg med at jeg skal stille opp, sier han og ler.