OSLO: — Vi kan ikke lenger sitte og se på at politiet må kjøre land og strand rundt for å skaffe plass til varetektsfanger. Det er misbruk av politiets ressurser, mener varaordfører i Arendal og fylkesleder Anders Kylland og gruppeleder i Lillesand Frp Arne Gulbrandsen.

De deltar begge på landsmøtet til partiet på Gardermoen i helga, og er begge svært opptatte av fengselsproblematikken.

I Lillesand ble det i 2005 laget en analyse av et fengsel på Kjerlingland ved innkjøring fra E 18. Området er regulert for industri og fengsel. Prosjektet den gang anslo et fengsel til å koste 435 millioner kroner og skulle totalt være på 100.000 kvadratmeter. Fengslet skulle ha plass til vel 100 fanger.

— Men dette stanset opp, antakelig fordi det ble bygget et fengsel i Halden, forteller Gulbrandsen.

For lite

I dag har Agder 44 plasser i Kristiansand og 32 i Arendal. - Det er alt for lite når det i 2011 var 341 som ble varetektsfengslet, sier han. Tall han har hentet inn viser at belegget i de to fengslene er tett opp under 100 prosent året rundt.

Men Kylland mener Lillesand-fengslet blir for sentralt i forhold til sentrum. - Å båndlegge et så stort areal så sentralt i kommunen blir feil, sier han. Han mener at det bør vurderes å plassere et nytt fengsel i en av nabokommunene til Arendal, for eksempel Froland.

— Vi har store areal det er mulig å bruke til formålet som ikke er så sentralt som det er snakk om i Lillesand, sier han.

Men de er begge enige om det ikke er stedet et nytt Agder-fengsel skal ligge som er viktigst, men at Agder i det hele tatt får et fengsel.

Må bygges

Åse Michaelsen, stortingsrepresentant for Frp, sitter i justiskomiteen. Hun sier også at det viktigste ikke er hvor fengslet ligger, men at det bygges. - Kriminalomsorgen jobber nå med å utrede saken, og er ferdig i løpet av året. Slik sett er det viktig at alle kommuner på Sørlandet som har en mening om plassering, kommer med det, sier Michaelsen.

Hun ønsker at midler til et forprosjekt for et framtidig nytt fengsel på Agder kommer på høstens statsbudsjett.