I BÅS: Når de skal sette skuddet, velger brukerne en av disse fire båsene.
TRYGT SOM I BANKEN: Sprøytene med heroin oppbevares "sikrere enn pengene i nasjonalbanken", ifølge de ansatte ved klinikken.
nyafp000545646.jpg

ÅRHUS: I Danmark får 250–300 tunge stoffmisbrukere utdelt heroin. Forskning viser at ordningen gir dem et bedre liv.

— Hei, kom bort her, så blir vi blant de fire første!

Det er et kvarter til døren åpner. En mann med svarte solbriller vinker på kompisen. Han er kledd i en svart vinterjakke med pelskrage, selv om det er 20 grader og sol. Sammen stiller de seg i kø. Dørstokken er allerede okkupert av tre røykende damer.

Innenfor venter sterkere stoffer. Derfor kommer denne gjengen hit to ganger om dagen, 365 dager i året. Klokken 09 og klokken 14. I tre år har fem danske byer delt ut heroin til de tyngste rusmisbrukerne. Ideen er at de skal få mer ordnede liv og slippe å stjele eller prostituere seg for å skaffe penger til stoff, skriver Aftenposten.

FINNER FREM: Veneskanneren brukes til å finne en vene der man kan sette skuddet.

Må følge spilleregleneMen for å få sin daglige dose, må de følge visse spilleregler. Alle jakker og eiendeler må låses inn i et skap. Og de må bli godkjent av sykepleieren som snakker med dem på venterommet. Hun sjekker at de ikke er for sterkt ruset på andre stoffer.

Passerer de kontrollen, slipper de inn på selve injeksjonsrommet. Det har fire båser adskilt med svarte skillevegger i brysthøyde. I en skuff oppbevarer hver bruker sitt personlige utstyr: kanyler, stanseslange, plaster, vatt og desinfeksjonsservietter.

Heroinsprøyten får de utdelt ved å oppgi personnummeret sitt til en sykepleier bak skranken. Klinikken kjøper heroinen fra en fabrikk i Sveits. Hvis brukerne trenger hjelp til å finne en vene, kan de bruke den elektroniske veneskanneren. Noen får også tillatelse til å sette stoffet i en muskel eller i lysken.

— Noen kan bli sittende i flere timer. Derfor har vi satt en grense på 20 minutter, forteller teamleder Anja Dinsen.

Til slutt må brukerne sitte i et observasjonsrom i 10–30 minutter. Ofte er de også med på sosiale aktiviteter på klinikken, og de får hjelp og rådgivning av de ansatte.

Leser bøker og ser TV

Henrik L. (47) har vært stoffmisbruker i 25 år. Nå har han fått heroin utdelt i litt over ett år. Han mener livet har forbedret seg betydelig.

— Nå har jeg noe å stå opp til om morgenen og en naturlig slutt på arbeidsdagen. Jeg må være her innen klokken ti, for da stenger dørene. Det er annerledes enn da jeg gikk på metadon. Da hentet jeg bare dosene og tok dem med hjem.

— Hvorfor er ikke metadon nok?

— Selv om du går på metadon, får du lyst på en sprøyte innimellom. Dette tilbudet lød fristende, for nå trenger jeg ikke ta noe annet ved siden av. Jeg har sluttet å røyke hasj, og jeg har ikke noe sidemisbruk lenger.

Henrik forteller at tiden han før brukte på å skaffe stoff, nå går til å lese bøker eller se TV. Småkriminalitet som butikktyverier og innbrudd har han sluttet med, men det bedrev han ikke da han gikk på metadon heller. Han mener han er blitt for gammel til det.

— Nå er målet mitt å få førtidspensjon. Deretter vil jeg bli stoffri, dra til Las Vegas og leve av pokerspill.

Positiv evaluering

Flere evalueringer viser gode erfaringer med heroinutdelingen i Danmark. Antropolog Katrine Schepelern Johansen ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning har nettopp gjort ferdig en omfattende studie.

— Brukerne er i det store og hele glade for tilbudet. Det gir dem ro og trygghet å vite hvor de skal skaffe stoffet, slik at de slipper å begå kriminalitet for å få tak i det. Deres pengebruk på illegale stoffer faller fra 10.000 til 1300 i måneden, sier hun.

TRYGT SOM I BANKEN: Sprøytene med heroin oppbevares "sikrere enn pengene i nasjonalbanken", ifølge de ansatte ved klinikken.

Roen gir brukerne en mer normal hverdag og overskudd til å legge planer for livet. Det kan være første steg til å komme ut av avhengigheten. Samtidig er det ikke alle som ønsker å slutte.Johansen mener heroinutdeling ikke bidrar til rekruttering til narkotikamiljøet, slik enkelte fryktet på forhånd. Det er fordi det stilles krav om at brukerne skal ha prøvd metadonbehandling først. De skal også ha et langvarig misbruk bak seg.

Reduserer kriminalitet

Jesper Bøjgaard Madsen, leder av det lokale politiet i Århus, sier de ikke har sett noen store utslag på kriminalitetsstatistikken.

— Mitt inntrykk er at de som får utdelt heroin, ikke er de som begår mest kriminalitet uansett. Derfor tror jeg gevinsten er størst for de narkomane selv, sier han.

Danmark skal nå utvide ordningen. De vil også tilby heroin i tablettform. Dette for å ha et tilbud til de som røyker heroin, slik at ikke de blir fristet til å begynne å injisere.