VIL STØTTE: Siv Jensen lot seg imponere over omstillingen på Hunsøya i Vennesla. Bak følger gründer Agnar Espegren, som avslørte at han lar seg imponere av Siv Jensen. Foto: Kjartan Bjelland
DRØMMEN: Siv Jensen fikk drømmeblikket da Agnar Espegren viste henne og Åse Michaelsen industrihallene. Jensen kan tenke seg å innrede en fabrikkhall til leilighet. Foto: Kjartan Bjelland
TALE: I en oppusset del av den gamle verkstedbygningen på Hunsfos talte Siv Jensen til cirka 35 fremmøtte. Aleksander Etsy Jensen i Vennesla Frp, følger spesielt godt med. Foto: Kjartan Bjelland

— 125 års fabrikkhistorie har også rent ned i bakken. Det er mye som plutselig kommer fram. Eksempelvis må vi ha ny kloakk til mange millioner. Innovasjon Norge gir ikke støtte til nye rør, sa Agnar Espegren, talsmann for de fem lokale eierne på Hunsfos, da han viste Siv Jensen rundt på fabrikkområdet onsdag formiddag.

— Veldig interessant. Det må vi gjøre noe med. Om vi skal tenke oss et fond, eller gunstig finansierings ordning, vet jeg ikke helt, men jeg ser helt klart at her må endringer til i støttesystemet, svarte Siv Jensen.

Godt eksempel på Norge

Hun mener Hunsøya er et meget godt eksempel på Norge akkurat nå. Landet skal inn i en ny tid - og det kreves omstilling. Mange tradisjonsrike industrianlegg er nedlagt, flere vil bli det.

— Noen industrisamfunn får omstillingsmidler fordi hjørnesteinsbedriften er helt sentral. Vennesla og veldig mange andre steder får ikke. Helt klart da at staten må inn å hjelpe litt til i forhold til driftige gründere som forsøker å skape nytt av gammelt. De faller litt mellom to stoler i dag, sier Jensen til Fædrelandsvennen.

Siv Jensen lot seg imponere over det som har skjedd på Hunsøya etter konkursen. 22.000 kvadratmeter er leid ut til ny virksomhet på ett år. Nesten 150 mennesker jobber nå på øya.

— Svært imponerende, men det er virkelig behov for et regjeringsskifte. Driftige gründere som disse her, trenger en regjering som fjerner byråkrati, håpløse regler og særnorske skatteregler. Vi skal hjelpe dem å lykkes i kampen for flere arbeidsplasser, sier Jensen.

Pølser og kake

Hunsfos-eierne hadde også invitert Venneslas næringsliv til pølser i brød, bløtkake og treff med Siv Jensen. Cirka 35 kom for å høre henne.

Frp-lederen snakket i sin tale mye om å bruke oljepenger til investeringer i fremtid, i stedet for drift.

— Åtte av ti brukte oljekroner går i dag til drift. Vi vil bruke mer oljepenger, men vi vil også snu bruken av oljepenger. Vi skal investere i eget land. Denne vridningen i pengebruk kan vi finansiere med redusert byråkrati. Jeg vil ikke si eksakt tall, men Norge kan spare flere titalls milliarder på redusert byråkrati over noen år, sa hun.

På befaringen inne i fabrikken, avslørte Siv Jensen en gammel drøm:

— Ååhh, her kunne jeg skapt drømmeleiligheten min, sa hun da hun kom inn i en av de store maskinhallene. Hun har alltid drømt om å bygge om et fabrikklokale til en kul leilighet. - Men jeg har ikke tid på lenge, sa hun. Espegren lovet å holde av litt plass.

- Skikkelig skifte

Jensen fikk melding fra VG mens hun var på Hunsøya. For første gang på to år er Frp over 15 prosent på avisens meningsmåling.

— Et sterkt Frp garanterer at det ikke bare blir litt skifte, men et skikkelig skifte. Folk tenker nå på hvordan skiftet skal bli, men det er valgdagen som gjelder, sier Siv Jensen.

Akkurat det poenget, deler også flere av Hunsfos-gründerne.

— Det blir ikke skikkelig forandring i Norge før Frp presser den fram. De andre er for like og vil for lite nytt, sa en av Hunsfos-eierne.

— Oi, tør vi å si det? Ja, ja. Jeg er vel kanskje der etter hvert jeg også, sa hans kollega Agnar Espegren.