AGDER: Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Nina Pedersen, opplyser at Sørlandet kan regne med 20-40 millimeter nedbør i løpet av onsdagsdøgnet. Det meste kommer på ettermiddagen og kvelden. Også natt til torsdag er det ventet store nedbørsmengder.

Vakthavende meteorolog i Storm, Solbjørg Apeland, garanterer også pøsregn i Agder, men har litt lavere prognose:

— I de indre strøk blir det opp mot 30-35 millimeter nedbør, mens Kristiansand kan vente seg rundt 20 millimeter nedbør i løpet av onsdagsdøgnet, sier hun.

Oversvømmelse

Det er nok vær til at meteorologene har sendt ut et såkalt obs-varsel. Også NVE advarer mot de store nedbørsmengdene.

— Prognosene forteller at dere har fått en del nedbør. Og mer skal det bli. Når du får plussgrader og snøsmelting i tillegg, vil vannføringen i elver og vassdrag bli høyere enn normalt. I første omgang vil det merkes mest i mindre elver og bekker, som får mye mer vann. Det kan føre til lokale oversvømmelser. Verst blir det dersom noe hindrer vannet i å komme fram, forteller Ingjerd Haddeland, vakthavende hydrolog ved NVE.

I sine varsler melder NVE om vanlig vårflom i Agder-fylkene. De store vassdragene i fylket er regulert, og det hjelper på flombildet. Magasinene tilknyttet for eksempel Otra, har plass til mer vann.

— Ikke noe tyder på at det vil bli problemer med oversvømmelse i de større vassdragene. Vannstanden vil øke, men elvene vil ikke flomme over, forteller Haddeland.

Venter jordskred

Mest utsatt for flom er de områdene som fortsatt har snø. Samtidig er det ofte der det bor flest folk at skadene etter nedbør blir størst.

— Av og til er det intens nedbør som skaper de største skadene. Ofte forårsaker jordskred mer skade enn selve nedbøren, forklarer Haddeland, og setter over til vakthavende jordskredvarsler.

— Det er ventet mye nedbør, samtidig som det er vått i bakken. Vi regner med at det kan komme noen jordskred i begge Agder-fylkene. Mest i Aust-Agder, siden nedbørsmengdene vil være størst der, forklarer Per Glad, jordskredvarsler hos NVE.

Han vil ikke peke ut noen områder som er mer utsatt enn andre, men advarer folk mot å bevege seg i bratt terreng.

— Bratte helninger for eksempel langs veier og elveløp er mest utsatt. I høyereliggende strøk kan det være fare for sørpeskred, som er en blanding av snø, vann og is. Det kan skje der det er over 50 centimeter snø, sier Glad.