KRISTIANSAND: Torsdag er det kollektivkonferanse i Kilden. Freddy de Ruiter (Ap) i Stortingets transport— og kommunikasjonskomité skal legge fram regjeringens kollektivstrategi.

Milliarder til miljøpakker

— Jeg vil prøve å trekke opp de større linjene om hva NTP inneholder. Jeg vil legge fram hva som er regjeringens strategi med tanke på kollektivsatsing og klimameldingen, sier Freddy de Ruiter (Ap) til Fædrelandsvennen.

I april ble Nasjonal transportplan 2014–2023 (NTP) lagt fram, og vil danne bakteppet for konferansen. I NTP vil det blant annet bli presentert et betydelig milliardbeløp som skal øremerkes miljøpakker i de store byene.

— Vi må diskutere nye virkemidler. Belønningsmidlene må bort. Det vi trenger er langsiktige og forpliktende avtaler som vi knytter midler opp mot. Vi har store trafikale utfordringer, og veksten må tas kollektivt, mener de Ruiter.

- Nye virkemidler

Kristiansandsregionen vil søke om miljøpakke til satsing på utbygging av kollektivtrafikk, vegbygging og sykkel- og gangveier.

Freddy de Ruiter mener at Kristiansand er et aktuelt byområde som bør få på plass en forutsigbar bymiljøavtale.

— Her kan vi ikke drive med politisk spill, og jeg tror at det er fullt mulig å få til en avtale, sier de Ruiter og viser til Trondheim, der det har vært sterk vekst i bruk av buss.

Vil spille på lag

- Hva slags forventninger har du til dagens konferanse?

— Jeg forventer at vi spiller på lag, og at vi har de samme interessene. Vi må ta noen grunnleggende grep for å begrense bilbruken i de store byene. Det handler om miljø, framkommelighet, og vekst for næringslivet, sier Freddy de Ruiter.

Han minner om at det vil komme en egen kollektivmelding senere.

Fylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman, skal redegjøre for arbeidet med miljøpakken Kristiansandsregionen skal søke om. I lys av milliardpotten til de store byene i NTP, vil han fokusere på hva en miljøpakke kan bidra med for løfte fram kollektivtrafikken i regionen.

Hans Antonsen (V), Alf Holmelid (SV) og Holger Schlaupitz fra Naturvernforbundet vil også delta på konferansen.