SMUGLERHAVNEN: Arendalitten (49) reiste til Ålbæk havn på østsiden av Nord-Jylland søndag kveld. Smuglerferden endte i et skytedrama hvor 49-åringen ble drept. Foto: Jon Anders Skau
I BEREDSKAP: Tollvesenets egen båt, Svinør, lå i beredskap i Kristiansand mens smugleraksjonen pågikk i Ålbæk i Danmark. Foto: Tore André Baardsen, Tore André Baardsen
I BEREDSKAP: Tollvesenets egen båt, Svinør, lå i beredskap i Kristiansand mens smugleraksjonen pågikk i Ålbæk i Danmark. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen har imidlertid snakket med kilder i Agder politidistrikt som forteller at flere politifolk søndag kveld var varslet om den pågående aksjonen i den lille kystlandsbyen øst på Nord-Jylland. Politiet og tollvesenet var klare til å rykke ut både til sjøs og på land dersom aksjon i Ålbæk endte med flukt.

I BEREDSKAP: Tollvesenets egen båt, Svinør, lå i beredskap i Kristiansand mens smugleraksjonen pågikk i Ålbæk i Danmark. Foto: Tore André Baardsen, Tore André Baardsen

Leif Vagle, leder for avnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, ønsker ikke å kommentere beredskapsplanen politiet i Norge hadde dersom smuglerne klarte å rømme fra Ålbæk til sjøs.

Godt forberedt

— Vi har blitt enige med dansk politi om at det er de som skal uttale seg i saken, derfor ønsker jeg ikke å kommentere disse opplysningene.

Fædrelandsvennen får også opplyst at kystvaktskipet «Nornen» lå stasjonert i området mellom Kristiansand og Arendal fordi man ikke visste hvilken ilandsstigningsplass smuglerne ville velge. På grunn av værforholdene med mye tåke var politihelikopteret ikke rekvirert.

Politiet i Norge har i lang tid hatt den 49 år gamle arendalitten og smuglermiljøet rundt ham under oppsikt. Det har vært et tett samarbeid med dansk politi med etterretningsinformasjon begge veier.

— Vi fikk en henvendelse fra norsk politi i 2012 om at det kunne være at det på et tidspunkt skulle avhentes hasj i Ålbæk. Ettersom vi ikke visste helt når, så har vi lagt en plan, og vi har samarbeidet med norsk politi. Siden vi fikk et forvarsel, var dette en planlagt aksjon, bekrefter sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nordjyllands politi overfor Fædrelandsvennen.

GPS-peiler

Før 49-åringen la ut fra Arendal med kurs mot Ålbæk skal det ha blitt plassert en GPS-peiler på rib-båten. Navigasjonsutstyret gjorde at tjenestemennene kunne følge mannens posisjon under hele ferden mellom Norge og Danmark. Dessuten er det radarutstyr i Skagen som enkelt kan følge ferdsel på sjøen i en årstid med lite fritidstrafikk.

sz0b1463.jpg

Etter det Fædrelandsvennen får opplyst, skal 49-åringen ha krysset Skagerrak på litt over én time, og det var ventet at båten ville returnere til Norge i løpet av tre timer.Slik gikk det ikke. Den krevende aksjonen endte med skuddveksling og drap. 49-åringen avfyrte skudd mot forsvarets båt under flukten slik at én dansk politimann ble truffet med to skudd i lysken. Tjenestemannens tilstand er ikke livstruende, men alvorlig.

Politiet besvarte ilden. Den 49 år gamle arendalsmannen ble drept med fire skudd mot hodet og brystet.

Mannen er tidligere straffedømt for blant annet innbrudd, drapstrusler og trusler mot politiet.

Thorleif Andreassen, regionsjef for tollvesenets Region Sør sier til Dagbladet at det er første gang en person er skutt og drept under en smugleraksjon mellom Norge og Danmark.

Fengslet i fire uker

Bak lukkende dører ble 49-åringens kompanjonger på 27 år og 36 år varetektsfengslet i fire uker i går. Mennene er fra Oslo og Vestfold. 27-åringen er innlagt ved Ålborg sykehus med skuddskader etter å ha blitt skutt på av beredskapstroppen.

Mennene er siktet for besittelse av 250 kilo hasj med videresalg som motiv. 36-åringen erkjente i går befatning med 45 kilo som han selv skal ha transportert til Ålbæk.Ifølge kontorsjef i Tollvesenet, Helge Breilid, har partiet en gateverdi på omkring 25 millioner kroner.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (tilsvarende den norske Spesialenheten) igangsatte i går rutinemessig etterforskning av politiets handlinger under aksjonen.

Politiet i Danmark beslagla i går tre biler som knyttes til smuglingsforsøket. Én av disse er en norskregistrert leiebil, mens en BMW er utstyrt med tyske skilter.

Kjent med smuglingen

Norsk politi er svært sparsommelig med opplysninger. Etterforskningsleder Vagle sier de er kjent med at det foregår omfattende narkotikasmugling mellom Norge og Danmark.

— Over flere år har norske fritidsbåter blitt benyttet til å smugle narkotika mellom landene. I flere av saken har det også vært snakk om betydelige mengder. I første rekker er det hasj og amfetamin som smugles mellom landegrensene, sier Vagle.- Hvordan skjer smuglingen?

— Det brukes hurtiggående båter. De som smugler, reiser ut på natta og returnerer i løpet av få timer. Narkotikaen blir gjerne transportert videre fra Sørlandet til andre steder. Mye havner trolig i hovedstaden, sier Vagle.

— Hvilke områder langs Sørlandskysten er mest sentrale for smuglerne?

— Det er mange viker og sund langs kysten vår hvor det er enkelt å ta seg inn usett. Vi tror også at flere havner langs kysten av Danmark er aktuelle som smuglerhavner, sier Vagle.