KRISTIANSAND: Fylkestinget sa tirsdag nei til fritt skolevalg for alle i hele Vest-Agder. I stedet innføres en ordning med fritt skolevalg innenfor hver av de fire skoleregionene Lindesnes, Lister, Kristiansand og Vennesla.

Det betyr at striden om hvilke kristiansandskoler Kristiansand-elever kan velge, er over. De kan heretter velge skole fritt. Bortsett fra ungdom fra Strai og Mosby, som er plassert i Vennesla skoleregion.

— Teit

— Det er teit at vi i Torridal er de eneste unge i Kristiansand som ikke får velge, sier 18 år gamle Lisa Sliper og Trine Sorthe fra Strai og Gangdalen.

Begge trives kjempegodt i andre klasse studiespesialisering i Vennesla. Men de synes det er urettferdig at de ikke får samme valgmuligheter som andre kristiansandere.

— Jeg hadde nok valgt Kristiansand Katedralskole Gimle hvis jeg hadde vært 16. De har langt flere valgmuligheter enn Vennesla. Jeg trives knall i Vennesla, men det er merkelig at ikke vi i Torridal får samme valgfrihet som andre, sier Trine Sorthe.

— Vi hørte mye negativt om Vennesla, men det er en veldig mye bedre skole enn ryktene sier. Jeg ville valgt Vennesla. Men jeg vil velge det, ikke tvinges. Vi må få gjøre som vi har lyst til, sier Lisa Sliper.

I fylkestinget sto ideologier mot hverandre, og politikerne barket sammen i en to timer lang debatt om hva som egentlig er frihet: At den enkelte elev selv kan velge skole, eller at det finnes en skole med et bredt tilbud i nærområdet.

A- og B-skoler

Ap, Sv og Senterpartiet frykter A og B-skoler med totalt fritt skolevalg.

— Fritt skolevalg høres forlokkende ut, men det er basert på karakterer. Altså er det kanskje ikke så fritt likevel. Det er frihet for de få, på bekostning av tilbudene til de mange, sa Aps Karin Hodne.

Hun er fra Vennesla, og i Vennesla har man vært spesielt opptatt av å hindre helt fritt skolevalg. Skolen risikerer nemlig å miste viktige tilbud innen studiespesialisering hvis noen få elever heller velger skole i Kristiansand.

Benedikte Limmesand og Benjamin Grønvold fra Høyre talte sterkt for fritt skolevalg og sa det handlet om enkeltmenneskets rett til selv å bestemme. De viste ikke minst til elever som mobbes, og at de må få rett til å velge en annen skole hvis de vil.

— Det er ingen problemer med fritt skolevalg, hvis man setter eleven i sentrum i stedet for systemet, sa Grønvold og viste til gode resultater i flere fylker.

— Dessuten velger de fleste nærskolen uansett. Og vi legger også opp til ekstrapoeng for de som velger nærskolen, sa han.

- Reinspikka kommunisme

Frps Steinar Bergstøl Andersen mente de rødgrønne liker å tvinge og regulere folk, og at de sto for reinspikka sosialisme og kommunisme. Noen annen grunn så han ikke til motstanden mot fritt skolevalg. Etterpå ba fylkesordføreren ham moderere språkbruken.

Venstres Anne Margrete Larsen appellerte til to tanker i hodet samtidig:

— Det går et balansepunkt mellom enkeltmenneskers frihet på ene siden og hensyn til fellesskapet på den andre. Vi må greie begge deler, sa hun.

Høyresiden mente drop-out-problemene i skolen vil bli mindre når elever får velge fritt det de selv vil. Venstrepartiene mente motsatt og sa at de med lavest karakterer får velge sist. De mente fritt skolevalg kan øke drop-out-prosenten. Dessuten mener de fritt skolevalg vil føre til at noen områder kan få langt bedre skoletilbud enn andre områder. Hva er friheten i det, ble det spurt.

Til slutt ble KrFs mellomløsning valgt, etter en omstendelig voteringsrunde. Løsningen går ut på fritt skolevalg innenfor hver region.