Viste politikerne skolen: Rektor Rune Heggdal (t.h.) viste fram trange korridorer og klasserom til Helene Bjerke Fredhem (t.v.), Eva Kvelland og Mette Roth. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND : Det er opp til bystyret å endre betalingssatsene, men talen fra oppvekststyret er klar: Foreldrene har rett til å klage på månedsprisen på 2377 kroner.

— Vi bør lage en helt ny betalingsmodell slik at tilbudet blir billigere, særlig for foreldrene som tjener minst, sa Eva Kvelland (V) under møtet tirsdag kveld.

Hun fikk gjennomslag for at administrasjonen utreder følgende:

• Ordningen skal bli mer fleksibel. Det skal for eksempel være mulig å betale for sfo bare om morgenen, eller bare om ettermiddagen.

• Det vurderes lavere satser for familier med lav betalingsevne.

• Det vurderes søskenrabatt på tvers av sfo og barnehage.

Vurderer privat regi

Nå finnes det rabatter for søsken i sfo, og søsken i barnehage. Men man får ingen rabatt med ett barn i sfo og ett barn i barnehage. Med ny ordning skal det være søskenrabatt på tvers av de to etatene.

— Forslagene er gode. Sammenlignet med barnehage er sfo et dyrt tilbud, sa Irene Solli (KrF) og pekte på at månedsprisen for barnehageplass er 2330 kroner, og der er oppholdstiden dobbelt så lang.

Helene Bjerke Fredheim (Frp) varslet først at hun ikke ville gå for noen av forslagene fra Kvelland.

— Den borgerlige koalisjonen har allerede signalisert at vi vil vurdere sfo i privat regi. Det vil gi pedagogiske alternativer og mulige kostnadsbesparelser, forklarte hun, men endte opp med å stemme for alt bortsett fra lavere satser for lavtlønnede familier.

Prisjusteringer neste høst

Sfo i Kristiansand er den nest dyreste blant de 20 største byene i landet. Brukerundersøkelsen viser at foreldrene er godt fornøyde med kvaliteten, men svært misfornøyde med prisen. Foreldrene gir bunnkarakteren 2,6 på en skala fra 1 til 6 på spørsmål om prisen.

— Foreldrene har vært misfornøyde over lang tid, og tilbudet er dyrt i vår kommune. Derfor bør vi gjøre noe med prisen, fremholdt Kvelland.

Det er 100 færre barn i sfo i Kristiansand nå, i forhold til for fem år siden. Sfo-ledere tror prisen har avgjørende betydning når foreldrene tar barna ut av ordningen. 2289 barn går i sfo i Kristiansand dette skoleåret.

Endringer i betalingssatsene innføres tidligst høsten 2013, fordi det krever et vedtak i bystyret i forbindelse med neste års budsjett.

Rektor tryglet om penger

Han har kuttet - skal kutte - og må kutte enda mer. Elevene blir skadelidende.

— Fremtiden er preget av svarte skyer. Min bønn til dere er at pengene i skolesektoren omfordeles, slik at vi får mulighet til å hente oss inn, ba rektor Rune Heggdal da oppvekststyret var på befaring på Oddemarka skole tirsdag kveld.

Han har kuttet en halv lærerstilling. Fra høsten må han kutte fire lærerstillinger og to assistentstillinger, i tillegg til å krympe et allerede stramt driftsbudsjett med en halv million kroner. Neste år har rådmannen varslet ytterligere kutt, men her er de konkrete sparetiltakene foreløpig uvisse.

— Spesialundervisningen må vi opprettholde, den er lovpålagt. Det er den ordinære undervisningen som blir skvisa. Jeg frykter at elevenes resultater går ned når vi må senke kvaliteten. Det blir flere undervisningstimer hvor 30 elever må dele på én lærer, sa Heggdal.

— 30 elever på en lærer er bare ikke holdbart, kommenterte Knut H. Haslerud (Pp).

Ifølge oppvekstdirektør Arild Rekve sliter Krossen skole med et underskudd på fem millioner kroner, Grim skole har en minus på tre millioner og Oddemarka én million kroner. Disse skolene må redusere antall ansatte. Skolesektoren totalt går i balanse.

Oppvekststyret skisserte målene om innsparinger under sitt forrige møte i mai. Tirsdag ga de ingen nye løfter til rektoren.