INNE: I vinter har fiskeskøyta Malmsund stått beskyttet inne i et provisorisk hus, som for få dager siden ble revet. Nå må skøyta fjernes. Foto: Privat
VERKTØY: Under pressenningene har Kai Arild Holm en del av verktøyet og maskinene som skulle brukes for å restaurere den gamle båten. Foto: Helge Corneliussen
ATTRAKSJON: Etter at MS "Malmsund" ble "pakket ut" har folk strømmet til for å se og lese på informasjonsplakaten. Foto: Helge Corneliussen
PREGET: Malmsund er preget av alder, men ikke verre enn at båten kan reddes, mener ildsjelene bak redningsaksjonen. Foto: Helge Corneliussen

LILLESAND: Lillesand kommune forlanger båten fjernet fra Kokkenes-området, som er under utvikling. Fristen gikk ut 1. mai.

Eieren Kai Arild Holm fortviler. Han sier skøyta fra 1936 er for stor til å fraktes gjennom Lillesands gater og at det er for kostbart å løfte den på lekter. Dessuten har han ikke noe sted å sette båten, som skal være den eldste bevarte fiskeskøyta i Lillesand.

— Meningen var at båten skulle bli en viktig del av det kystkultursenteret vi planlegger på Kokkenes og at så vel fastboende som turister kunne følge restaureringen. Ungdom og andre kunne deltatt i gjenoppbyggingen. Jeg er skuffet. Nå frykter jeg at MS "Malmsund" må kappes opp med motorsag og at den ender opp som bål. I så fall er det fristende å be en politiker eller noen i Lillesand kommune tenne bålet, sier en frustrert Kai Arild Holm.

SKØYTA: Slik så fiskeskøyta MS "Malmsund" ut i glansdagene. Foto: Privat

Vil stå fritt

Politiker Tor Audun Danielsen vil ikke tenne fyrstikken. Han understreker at det kommunale selskapet Kokkenes Utvikling, der han er nestleder, har besluttet at den gamle skøyta må bort for at selskapet skal stå helt fritt når det gjelder å utvikle området på Kokkenes.

— Det er ett år siden eieren av skøyta fikk beskjed. Jeg synes ikke han har grunn til å klage, sier Danielsen.

Reddet fra opphugging

For tre år siden ble MS "Malmsund" reddet fra opphugging i Arendal. Fiskeskøyta fra Høvåg ble reddet av Kai Arild Holm, ildsjel Anstein Nørsett og ordfører Arne Thomassen.

— Jeg er enig i at skøyta må bort fra Kokkenes. Båten bør fraktes til en industrihall hvor restaureringen kan pågå hele året. Det er et stort prosjekt, som det sikkert vil ta 5-10 år å gjennomføre, sier Thomassen.

Kostbart

Restaureringsprosjektet støttes av enkeltpersoner, Blindleia Kystlag og andre organisasjoner, men det er Kai Arild Holm som sitter med hele ansvaret. På Kokkenes har han liggende både eiketømmer og maskiner som skulle brukes til restaureringen.

KULTURMINNE: MS "Malmsund" er Lillesands eldste fiskeskøyte som er bevart. Nå frykter Kai Arild Holm at til slutt må starte motorsaga, kappe skøyta i biter og lage bål av båten han mener er et uvurderlig kulturminne. Foto: Helge Corneliussen

— MS "Malmsund" har så langt kostet meg 150.000 kroner og det er lagt ned 2000 arbeidstimer i båten. Det vil være synd å kappe båten i filler, men om ikke båten får et sted å stå på Kokkenes, ser jeg per i dag ingen annen mulighet en å hugge den, sier Holm, som nå vil gjøre et siste forsøk på å få politikere til å redde den historiske fiskeskøyta.

Bygd i Farsund

MS "Malmsund" het opprinnelig "Andrea" og ble bygget på Enghøy i Farsund i 1936, av båtbygger Julius Tjørve på Farsund slipp og mekaniske verksted. Det var Arnfinn og Reidar Jørgensen på Tronderøy i Høvåg som bestilte den 43 fot store fiskebåten.