KRISTIANSAND: De siste sesongene har en rekke lokale talenter forsøkt å få gjennombruddet på A-laget til Start. De fleste har mislyktes.

Nåløyet for å lykkes som toppspiller er trangt. Mange forsøker, få klarer å nå helt opp. Den forrige lokale spillerne som virkelig markerte seg var Mads Stokkelien, som nå spiller i Stabæk. Denne sesongen er det Sondre Tronstad, Henrik Dahlum og Alain Delgado som skal forsøke å få sitt virkelige gjennombrudd på øverste nivå.

— Det er ingen fasit på dette. Noen kan lykkes under én trener, andre kan lykkes under en annen trener. Ofte kan det være tilfeldigheter som avgjør, sier Mons Ivar Mjelde.

VÆR TÅLMODIGE! Så langt har Mons Ivar Mjelde vært en smule restriktiv i sin bruk av unge talenter på A-laget. Start-treneren mener generelt at mange av dagens unge spillere er for utålmodige i jakten på å slå igjennom. Foto: Reidar Kollstad

Start-treneren kom selv fra 6. divisjonsklubben Moster til Brann, og han fikk ikke sin debut i eliteserien før han var 22 år gammel.— Hva skal til for å ta steget, mener du?

— De som tar steget har trent knallhardt. De har en meget robust fysikk, samt noen ekstremkvaliteter. I tillegg har de den mentale styrken til å legge ned nok arbeid for å lykkes, sier Mjelde.

— Så er det ikke alle som er gode nok, det må vi bare erkjenne. Alle har ikke potensial til å spille i eliteserien.

Mange gir opp

Han mener norske spillere generelt er litt for utålmodige, og gir opp dersom de ikke får gjennombruddet tidlig

— Se på Erik Mjelde. Første gangen i Brann nådde han ikke helt opp. Siden fikk han erfaring i 1. divisjon med Løv-Ham og Sandefjord, og kom tilbake som en mer moden fotballspiller. Folk utvikler seg forskjellig, sier Mjelde, og får støtte fra spillerutvikler i Agder Fotballkrets, Per-Erik Andersen.

— Både Sondre Tronstad og Henrik Dahlum er i det jeg kaller en "lurefase" nå. De lurer på om de kommer i stallen neste år, de lurer på om de kommer på landslaget, de lurer på om de får spille neste kamp. De som er mest tålmodige, er ofte de som lykkes, sier han.- Hva er din suksessoppskrift?

— Man må ha en mental indre drive til å trene, og til å leve et liv som gjør at man hele tiden utvikler deg. Du må ha et ønske om å bli bedre, hele tiden. Noen slutter, mens noen biter tennene sammen, sier Andersen.

Gjennomføringskraft

Starts utviklingssjef, Bård Borgersen, mener de fleste spillerne har en mulighet til å nå langt.

— Mange jobber for å bli best mulig. Ofte er det tilfeldigheter som avgjør. Det handler om å være på rett plass til rett tid, sier han.

— Hva er viktigst som ung fotballspiller?

— Det handler om hvor bevisst du er som utøver. Hvor oppegående og reflekterende er du med det du gjør? Det andre er den gjennomføringskraften du har i det du har tro på. Vi driver med utvikling. Det å strekke seg etter utvikling hele tiden, er veldig tøft, sier Borgersen.