KRISTIANSAND: — Jeg tror at en kommunesammenslåing i Lister vil vekke positiv oppsikt nasjonalt. Jeg tror at det er strategisk viktig å gjøre det nå som nasjonal transportplan skal presenteres. På strekningen Kristiansand-Stavanger vil detantakeligvis bliforeslått at deler av veien bygges med midtdeler-rabatt. Det er synd, for det blir en trasé uten muligheter for videre firefelt s utbygging, mener Øverland.

- Viktig for befolkningen

Hun mener at E 39 er meget viktig for befolkningen, næringslivet og den kommende utviklingen i regionen. Ap-politikeren som nå sitter i styret til Arbeiderpartiet i både Kristiansand og i Vest-Agder har lenge engasjert seg for denne strekningen.

Øverland presiserer at det er på bakgrunn av dette engasjementet i en lang, politisk karriere, god kjennskap til, og nær tilknytning til regionen som gjør at hun fremmer forslaget om en ny Lister kommune nå . Øverland mener at det er tunge argumenter for en sammenslåing av Flekkefjord, Kvinesdal, Sirdal, Lyngdal, Farsund, Hægebostad og gjerne Lund kommune i Rogaland.

— Jeg tror at en kommunesammenslåing i Lister kunne blitt en foregangsmodell for flere regioner. Det vil kunne brukes tungt inn mot sentrale myndigheter, ikke minst i firefelts-debatten, mener hun.

Ønsker vekst

Øverland mener at det er viktig å ta grep nå som debatten rundt Kristiansand-Stavanger går, og tror at en samlet Lister kommune vil kunne være viktig for å sikre, og vise at en ønskertilflytting og vekst i området. Hun mener at det vil styrke argumentasjonenforen ny firefelts E 39. Per i dag bor det rundt 38.000 mennesker i Listerområdet.

— Det er nesten ikke vekst i disse kommunene. Jeg tror at en større kommune vil synliggjøre denne delen av landet som et attraktivt utbyggings- og utviklingsområde, mener Øverland som selv er fra Lund kommune i Rogaland.

Lund ligger helt på grensen til Vest-Agderog sender elever til videregående i Flekkefjord, og hører også til Sykehuset Sørlandet i Flekkefjord.

— Jeg tror det vil være naturlig for Lund å bli med i en stor Lister kommune, sier Øverland som mener at det er flere utviklingsmuligheter i Lister.

- Næringer kan utvikles

— Det jobbes med fornybar energi, nåværende næringer kan utviklesog det er et nydelig område med tanke på naturen. Jeg tror at det er grunnlag for økt turisme og at dette burde være et meget attraktivt sted å bo, sier Randi Øverland.

Hun mener at man må se på nye mulige fortetnings- og utbyggingsområder på Agder.

— Kristiansand og Arendal vil ha stor veksti årene fremover. Dersom vi vil ha utvikling på Sørlandet trenger vi nye arealer og nye steder som kan vokse, mener hun.

Foreslår byrådsmodell

Øverland mener at Listerrådet har gjort mye bra, og at forholdene ligger til rette for en kommunesammenslåing.

— Men de må selvfølgeligville det selv, mener Øverland.

Randi Øverland foreslår at en eventuell ny Lister kommune kan styres etter en byrådsmodell med en byrådsleder og enbyrådfra hver av de tidligere kommunene somkan ha ansvar for helse, utdanning, byutvikling med mer. Disse utgjør regjeringen, sammen med et valgt bystyre.

— Jeg tror at en slik byrådsmodellville kunne lage en samlet og offensiv utviklingsplan for Lister, sier Randi Øverland

Er det aktuelt med en kommunesammenslåing i Lister?

Lister-ordførernes reaksjoner på forslaget

Jan Sigbjørnsen (H), ordfører i Flekkefjord kommune:

— Vi opptrer allerede samlet utad iflere saker, og vi samarbeider godt. Jeg tror ikke E 39 er noe argument for åslå oss sammen. Jeg tror ikke at forholdene ligger til rette for enkommunesammenslåing ennå. Det tror jeg ikke skjer før vi tvinges til det fraøvre hold.

Ingunn Foss (H), ordfører i Lyngdal kommune:

— Det er ikke en problemstilling somer høyt på agendaen. Vi samarbeider godt i regionrådet i de store, regionalesakene. Det vil også være en utfordring å få til en sammenslåing.

Richard Ivar Buch (H), ordfører i Farsund:

— Det har ikke vært et tema til nå,og jeg ser ikke hvorfor dette skal komme på dagsorden nå. Vi samarbeider godt i Listerrådet hvor vi haren felles agenda i forhold til E 39. Tiden går fremover, og vi går mot størrekonstellasjoner. Det vil nok også være naturlig for kommunene i fremtiden.

Jonny Liland (Ap), ordfører i Sirdal kommune:

— Jeg vil ikke ta enkommunesammenslåingsdebatt i media, men signaliserer likevel at min mening erat Sirdal kommune må bestå som en egen kommune. Vi er Vest- Agders størstekommune og forvalter store ressursrike arealer med lokal kunnskap på en godmåte. I tillegg skal våre innbyggere kunne forvente et lokalt tjenestetilbud.Avstandene blir fort for store. Mitt inntrykk er at det samarbeidet som er i Listerkan løse regionale problemer.

Ånen Werdal (H), ordfører i Hægebostad:

— Jeg vil ikke bruke tid og krefterpå kommunesammenslåing fordi jeg ikke tror at det vil gi resultater. Vi børholde på det samarbeidet vi har og heller utvikle det. Jeg er ikke i motsammenslåing, men mener at det bør komme naturlig eller at det pålegges avstaten.

Odd Omland (Ap), ordfører i Kvinesdal kommune:

— Vi har hatt en runde på det, men vihar blitt enige om å fortsette det gode samarbeidet som vi allerede har. Pådette tidspunktet er ikke sammenslåing noen sak. Vi har et utstrakt samarbeid iLister, og er slagkraftige både i forhold til E 39, samhandlingsreformen ogkraft.

Pål Ravndal (KrF), ordfører i Lund kommune i Rogaland:

— Kommunesammenslåing har vært ettema flere ganger i Lund. Noen ønsker at vi skal gå mot Egersund i Rogaland,mens andre ønsker at vi skal gå mot Flekkefjord og Vest-Agder. I dag ligger nokdenne diskusjonen død, men det er klart at Lund som er en liten kommune vilmåtte samarbeide mer regionalt, eller slås sammen med en annen kommune ifremtiden.