KRISTIANSAND: — Ordføreren i Kristiansand hadde nå en gylden anledning til å bygge bro, til å være lyttende og ydmyk, etter den omfattende kritikken fra nabokommunene. Men hva skjer? Grundekjøn går ut i Fædrelandsvennen fredag og nærmest latterliggjør det politiske miljøet generelt. Han er jo bare så arrogant, sier Gundersen.

Frykter splittelse

Hun viser til hvor skadelig konflikten og mistenksomheten mellom Arendal og Kristiansand har vært. Hun frykter en liknende splittelse mellom Kristiansand og nabokommunene hvis Grundekjøn fortsetter i samme stil.

— Naboene er Kristiansands beste venner. Det som er bra for Søgne, Vennesla og Lillesand er bra for Kristiansand og motsatt. Det må ligge som fundament for enhver ordfører i regionen. Under ordførerne Skisland og Sørensen ble det bygd opp et nytt og positivt samarbeidsklima i regionen.

— Grundekjøn og hans allianse har på seks måneder revet ned mye gjennom rushtidssaken og storkommune-saken. Nabokommunene ser nå mer en motpart enn en samarbeidsspiller i Kristiansand. Greier vi ikke å samarbeide og tale med én stemme i regionen, taper vi, sier Gundersen.

- Uerfaren som ordfører

Hun kritiserer Grundekjøn for å mangle grunnleggende forståelse for politisk arbeid.

— Han er helt uerfaren som ordfører. Da er det ganske arrogant av ham å bagatellisere kritikken fra for eksempel Vennesla-ordfører Torhild Bransdal - en ordfører som er gjenvalgt tre ganger og nyter stor respekt. Han burde lytte til henne og ta i mot råd heller, sier Gundersen.

- Må vise romslighet

Hun mener en politisk leder ofte må legge partipolitikken til side. Det må vises romslighet for å få til samspill med andre kommuner, andre ordførere og andre partier om de beste løsningene, til beste for alle.

— Brobygging er helt sentralt når en region skal samles om gode standpunkter. Det må ligge som fundament. Grundekjøn blottlegger dessverre en manglende politisk forståelse for dette. Og når kritikken kommer, tar han ikke selvkritikk, men øker konfliktnivået, fortsetter hun.

Må ikke nedvurdere folkestyret

Hun mener også ordføreren i Kristiansand er farlig nær å nedvurdere demokratiet.

— Når Grundekjøn nærmest ler av alle møtene som er så ineffektive, snakker om mye graut i politikken og at det er altfor mange politikere, ber jeg ham innse at alle velgere og alle oppfatninger er viktige og skal respekteres. Det er bare noen timer med fly til steder hvor folk fengsles for å si sin mening. Folkestyret et sårbart. Folkestyret er ikke alltid mest effektivt og økonomisk lønnsomt, men det er hele fundamentet vårt, sier Gundersen.

Hun går ut med kritikken, fordi hun minner om at ordføreren representerer hele Kristiansand. Hun ønsker ikke å bli assosiert med den arrogante tonen, sier hun, og hun ønsker å vise nabokommunene at det finnes andre stemmer i Kristiansand. Hun mener også at Grundekjøn nå har et stort ansvar for å rydde opp i alt som er revet ned, før samarbeidet bryter helt sammen.