AGDER: — Utbetalingen i voldsofferstatning i Vest-Agder ble fordoblet fra 2010 til 2011, men det betyr nødvendigvis ikke mer vold i samfunnet. Politiet statistikk for 2011 viste nedgang i antall voldssaker. Årsaken var nok at flere saker ble ferdigbehandlet, avgjort og klar for ubetaling i fjor, samtidig som det i 2010 var visse innstramminger i erstatningsreglene, sier Nandrup Abrahamsen og Reidar Vang, de to ansatte ved rådgivningskontoret for Agder, lokalisert i Kristiansand.

— Vi hadde en liten økning i antall brukere i fjor, men fordoblingen av den samlede utbetaling til nesten 14 millioner i voldsoffererstatning i 2011 i Vest-Agder har sammenheng med at bemanningen ved voldofferkontoret i Vardø ble økt kraftig i fjor høst etter hendelsene 22. juli. Dermed ble mange ubehandlede saker avklart. I år er kommer utbetalingene til å skyte i været på grunn av alle de som har krav på voldsofferstatning etterv eksplosjonen i regjeringskvartalet og hendelsene på Utøya, forteller de to rådgiverne i Kristiansand.

Må anmeldes

— Alle som har vært utsatt for vold kan i utgangspunktet få erstatning. Forutsetningen er at saken er anmeldt til politiet. Dersom en person blir dømt til å betale oppreisningserstatning av retten, blir beløpet forskuttert av staten gjennom voldsoffererstatningen. Staten søker igjen regress hos den som er dømt til å betale erstatningen. I noen tilfeller kan også erstatningsbeløpet bli høyere enn hva retten har dømt en gjerningsmann til å betale, forteller Nandrup Abrahamsen.

Han har sammen med sin kollega Reidar Vang årelang erfaring fra politiet. Nå bistår de to folk som har vært utsatt for vold og overgrep.

— Vårt viktigste budskap er at de som har vært utsatt for erstatningsberettighet vold politianmelder saken, krever erstatning, og tar kontakt med oss, sier de to.

Rådgivningskontoret har fått henvendelser fra folk som kan få erstatning etter massakren på Utøya.

— De fleste som har krav på erstatning etter hendelsene 22. juli har bistandsadvokat, og da fremmes kravene gjennom advokaten.

Mer til kvinner

Erstatningsutbetalingene viser at de gjennomsnittlige beløp er høyere for kvinner enn menn.

— Det har sammenheng med at mange kvinner har vært utsatt for voldtekt, og erstatningsutbetalingene er stort sett høye for kvinner som har vært gjennom slike traumatiske overgrep, forteller Abrahamsen. Fra politisk hold er det også signalisert en generell økning i voldsoffererstatningen.

Foruten rådgivning til voldsofre driver også kontoret en omfattende hjelp og støtte til vitner som skal i retten i tilknytning til volds- og overgrepssaker.

— Svært mange av voldsofrene har sterke traumer, og svært mange har behov for tett oppfølging når de skal møte i retten som vitner. Rettsfremmøtet kan i mange sammenhenger være vel så tøft som selve den voldshandlingen de har vært utsatt for, fremholder Abrahamsen.