I FELTEN: Kaptein og troppsjef Per Kristian Kirkbakk går gjennom skytingen. Foto: Tore André Baardsen
REKRUTTER I VINTERSOL: 30 rekrutter som ikke kom inn på befalskolen på Kjevik har skytetrening på Evje denne uka. For første gang tilbyr Luftforsvarets skolesenter på Kjevik vanlig rekruttutdanning for Luftforsvaret. Kaptein og troppsjef Per Kristian Kirkbakk leder skyteøvelsen. Foto: Tore André Baardsen
SKYTEPAUSE: Fra venstre Steffen Raanes (20) fra Tromsø, Mikkel Tajet (21) fra Lørenskog, Frank Daniel Thoresen Hestad (19) fra Nordkisa og Victoria Foster (19) fra Son har pause i skytetreningen på Evje. Foto: Tore André Baardsen

EVJE: Det smeller i skogene på det omstridte skytefeltet på Evje. 30 unge rekrutter er forlagt i de gamle brakkene på Evjemoen. De legger seg ned på grå gummimatter, og tar ladegrep. HK 4-16 heter våpenet, som har tatt over for AG 3. — Legg an, skyt, sier befalet.

Hylser spretter, kuler smeller i snøen bak skivene. Kruttlukta fra 5-56-kalibret gassdrevne prosjektiler fyller lufta. Så er det lunsj.

På tross av at Madla skal ha rekruttskolen for Luftforsvaret, tilbyr Luftforsvarets skolesenter på Kjevik denne vinteren rekruttutdanning på Kjevik. Forrige uke var 30 rekrutter på Evjemoen, som er skyte- og øvingsfelt for Forsvaret i Agder.

Positivt

— Jeg har bare positivt å si. Det virker som utstyret på Kjevik er mye bedre. På Madla bor man som i en båt. Der heter rommet "lugar", sier rekrutt Steffen Raanes (20) fra Tromsø.

De kom til Kjevik 9. januar. To måneder varer rekruttskolen, før de skal ut og gjennomføre førstegangstjeneste i Luftforsvarets ulike avdelinger.

— Jeg valgte egentlig Sjøforsvaret, men kom ikke inn på befalskolen. Jeg takket ja da jeg ble tilbudt Luftforsvaret og rekruttutdanning på Kjevik i stedet, sier Mikkel Tajet (21) fra Lørenskog..

Inntak

Sommer og vinter har Hæren, Luft- og Sjøforsvaret opptak til sine befalskoler på Kjevik. De som kommer inn på Luftforsvarets befalsskole fortsetter her. De som skal til Hæren og Sjøforsvaret reiser ut.

Men vanlige luftforsvarsrekrutter, som skal i førstegangstjeneste, kommer vanligvis ikke til Kjevik. Selv om Stortinget i 2008 sa at Kjevik skulle få rekruttskolen for Luftforsvaret, og at rekruttene til Sjøforsvaret skulle til Bergen, gikk det ikke slik.

Forsvarsledelsen har besluttet at KNM "Harald Haarfagre" på Madla skal ha rekruttutdanningen i Luftforsvaret.

Men i vinter fikk befalskolen på Kjevik tillatelse til å tilby rekruttutdanning til de som ikke klarte kravene til befalsskolen. Dermed er en ekstra tropp på 30 rekrutter nå stasjonert på Kjevik i stedet for på Madla.

— Det er første gangen vi tilbyr rekruttutdanning til andre enn de som går befalskolen, bekrefter oberstløytnant Liv Judith Olsen, sjef for befalsskolen.

— Vi inviterte unge som hadde vært på sesjon og ønsket lederutdanning i Luftforsvaret. Årsaken er at vi har hatt problemer med å fylle kvoten vår på vinterinntaket. Resultatet har vært at vi fikk rundt 55 direkte hit til oss, i stedet for at de måtte møte på Madla først. Endelig har vi klart å fylle opp kvoten. For de som ikke nådde opp, tilbyr vi altså i vinter å gjennomføre rekruttutdanningen på to måneder her. Det har vært en suksess, og vi ønsker å gjennomføre dette også neste vinter, sier Liv Judith Olsen.

Madla

Man kunne tro at sjefen for utdanningsavdelingen på KNM "Harald Haarfagre" på Madla opplevde at Kjevik hadde sneket seg til rekruttskole utenom tjenestevei. Men orlogskaptein Jan Petter Lorentzen ser det ikke slik.

— Vi antar at dette er et engangstilfelle. Vi forholder oss til hva Vernepliktsverket gir oss av soldater. Vi har ingen vonde følelser, sier Lorentzen.

Gjennom fire inntak gjennomfører Madla rekruttskole for rundt 1600 rekrutter til Luftforsvaret i året. Omtrent like mange går gjennom kverna for Sjøforsvaret.