KRISTIANSAND: Berthelsen hadde vikariert i stillingen som fengselsprest i Kristiansand fengsel i to år da den ble lyst ut som fast stilling. Onsdag gikk de ansatte i fengselet offentlig ut og kritiserte at den populære vikarpresten ble vraket til jobben. Nå følger de innsatte etter. I et leserbrev til Fædrelandsvennen slår "Sleggemannen" fra NOKAS, Erling Havnå et slag for presten.

Klamt og ekkelt

Onsdag gikk de ansatte i fengselet ut med støtte til vikarprest Eivind Berthelsen som ble vraket til jobben som fengselsprest i Kristiansand.

— Hele ansettelsesprosessen føler jeg stinker av denne litt dunkle, klamme og ekle kulturen som har vist sitt sanne ansikt i enkelte kristne samfunn. Der det å tildekke, forfalske og baksnakke er en kraftig del av deres grådige maktkultur, skriver Havnå, som forteller til Fædrelandsvennen at han fikk hakeslepp da Berthelsen ikke fikk jobben.- Han er så usedvanelig god. Alle her skryter av ham. Både ansatte og innsatte. Vi regnet det alle som en selvfølge at han skulle få jobben, sier Havnå, som forteller at han skrev leserbrevet på vegne av flere av de innsatte.

— Jeg trives jo faktisk i fengsel og klarer meg greit selv, med eller uten prest. Men for dem som er sterkt troende, er fengselspresten svært viktig. Og Eivind er noe så sjeldent som en prest de innsatte faktisk lytter til. Derfor mener jeg at de som har vraket ham som prest her, må være blottet for kompetanse, sier Havnå.

Viktig person

Havnå er ikke er kristen selv.— Nei, jeg er ikke kristen. For meg er troen på et evig liv og en Gud bare nok et bevis på at menneskers griskhet ikke kjenner noen grenser. Selv etter at vi er døde vil vi ha enda mer. Noen har jo til og med forventninger om at de skal få to jomfruer i det hinsidige. For meg er kristendom et middel kapitalismen har brukt i alle år for å undertrykke mennesker, sier Havnå.

— Men prest vil du ha?

— Jeg har hatt gode samtaler med Eivind. Og han stiller gode spørsmål som tvinger både meg og de andre til å gå i oss selv. Han snakker om kjærligheten fra Jesus, han snakker om det å hjelpe hverandre, om samhold. Han tar opp ting vi som sitter inne skjønner, som får oss til å lytte. I et fengsel er presten så viktig. Feil prest kan gjøre vondt verre. Men en god prest, som Eivind, kan gjøre det mulig for oss å komme tilbake til samfunnet uten å være ødelagt, sånn at vi faktisk kan bidra vi også, sier Havnå.