TIL FOTS: Dette bildet er tatt i lysløypa på Hellemyr søndag. Der mange fotgjengere hadde lagt søndagsturen. Foto: fvn.no-tipser

Hva synes du om fotgjengere i skiløypene? Si din mening under artikkelen.

KRISTIANSAND: — Dette skaper irritasjon og ergrelse for alle som skal gå på ski i løypene. Fotgjengere og skigåere hører ikke sammen, sier rådgiver Helmer Espeland i parkvesenet i Kristiansand.

Tidligere var han driftssjef og hadde hovedansvaret for skiløypene i kommunen. Problemet med folk til fots er en gjenganger.

- Det er spesielt problematisk når de går i klassisk-løypene. Da ødelegger de sporet på et blunk, hvis det er myk snø, sier Espeland.

- Passer seg ikke

Også daglig leder Per Svein Holte i Midt-Agder Friluftsråd reagerer kraftig på fotgjengerne.

— Det passer seg bare ikke, sier Holte til fvn.no.

— Det koster så mye penger for kommunen å lage disse fine løypene. Og da går man ikke og tråkker dem i stykker til fots eller med hester, fortsetter han.

Vurderer tiltak

Espeland i parkvesenet sier de i løpet av helga har fått flere henvendelser fra skigåere om problemet.

— Vi kommer til å diskutere dette på mandagsmøtet vårt. For å vurdere om vi må sette inn noen tiltak, sier han.

Egne adferdsregler

I Kristiansand er det vedtatt adferdsregler for bruk av friluftsområdene i kommunen. Disse er hjemlet i friluftsloven.

For skiløypene heter det: "I lysløypene og i øvrige skiløyper er det forbud mot riding og å gå (annet enn på ski) i preparerte skispor, både klassiske og fristil."

Espeland sier imidlertid at det ikke finnes ressurser til å håndheve dette forbudet.

— Det er en del regler i samfunnet vårt som folk må ta som de er, uten at vi kan håndheve det med å straffe dem som ikke følger det. Vi må bare henstille folk om å ta hensyn til dette, sier rådgiveren i parkvesenet.

— Det er jo mange andre steder å gå. Man trenger ikke å gå midt i skiløypene de få månedene vi har disse, sier Per Svein Holte.