FLEKKEFJORD: – Ved en eventuell etterforskning er det nok naturlig at et annet politidistrikt overtar, sier lensmann i Lyngdal og leder for politiets driftsenhet i Lister, Anne Margrethe Ruud.

Lensmannen sier på generelt grunnlag at det er alvorlig dersom ulovlig aktivitet utløser kostbare redningsaksjoner. I dette tilfellet var både redningshelikopteret, brannvesen, ambulanse og politi involvert.

– Fløy ulovlig

Den 39 år gamle politimannen som ble funnet hengende i fjellveggen fastspent i en paraglider, fløy ifølge Norges Luftsportforbund ulovlig med paragliding og skal normalt anmeldes for dette.

– Jeg fester ingen lit til 39-åringens forklaringer i media om at det aldri var meningen å fly. Per definisjon var han også flygende i det øyeblikket han spente på seg selen og vingen, som han etterpå ble hengende fast i fjellveggen i, sier fagsjef og daglige leder Arne Hillestad i hang— og paraglidingsseksjonen i Norges Luftsportsforbund.

Klart regelverk

Det er Luftfartstilsynet i Bodø som har bestemt at alle som skal fly paragliding skal være medlemmer av hang- og paraglidingsseksjonen i Norges Luftsportsforbund samt ha gyldig lisens. Politimannen er verken medlem eller har hatt gyldig lisens de 10 siste årene. Han var riktignok medlem fram til 2002, men hadde da bare en elevlisens som forutsatte at han fløy sammen med eller under veiledning av en instruktør.

Også leder av Sørlandets Hangliderklubb, Lars Eie, mener fjelltoppen var et rart sted å teste paraglideren dersom ikke meningen var å fly.

– Det vanlige er nok å teste om utstyret virker på en fotballbane eller lignende. Hvorvidt Høgfjell i Flekkefjord er et egnet sted for å fly paragliding vet jeg faktisk ikke det. De mest brukte stedene i landsdelen er nok Hekkfjell i Eiken og Åraksbø i Bygland. Dersom er har nødvendig lisens er det imidlertid stort sett fritt fram for hvor en ønsker å fly, sier Lars Eie.

Står på sitt

39-åringen opprettholder sine tidligere forklaringer om at det aldri var meningen å fly med paraglider fra Høgfjell, og at han bar den 15 kilo oppakkingen på ryggen for å få mer ut av treningsturen. Han sier det er et flatt parti på fjelltoppen, og at han ble tatt av vinden da han selte på seg utstyret for å se om det var i orden.

– Det stemmer at jeg ikke har lisens, men det trenger jeg ikke så lenge jeg ikke skulle fly. Jeg kan forstå dersom noen synes forklaringen min høres merkelig ut, men det er altså helt sant, sier politimannen, som slapp fra søndagens dramatiske hendelse med en kink i ryggen og noen skrubbsår.

39-åringen viser også til at deler av innpakkingen til paraglideren og jakka hans lå igjen på fjelltoppen. Dette viser ifølge politimannen at han ikke var i ferd med å fly, men ble kastet utfor stupet av et vindkast.