— Vi skal videre, sier Annette Skeie Jakobsen.

— Livsglede er ennå ikke blitt pensum på høyskolene, sier Elin Anita Verdal.

Det kommer nok.

Oldebarn Kathrine Kristiansen (5) ga oldefar Jens Jensen blomster etter at han fikk drømmen om å hoppe i fallskjerm oppfylt i august 2006. Foto: Arkiv

Så langt samarbeider Livsglede for eldre-stiftelsen med 102 videregående skoler og 30 barnehager. 45 sykehjem er sertifiserte som livsgledesykehjem eller er i ferd med å bli det.Stiftelsen har 35 lokalforeninger som lager aktiviteter for pleietrengende eldre gjennom hele året.

Anerkjennelse

I februar er det ti år siden de to sykepleiestudentene fra Kristiansand startet den nå landsomfattende stiftelsen. Mandag mottar de den nasjonale Livsvernprisen 2015 under en høytidelig overrekkelse i Oslo.

Lillian De Frene og Jean Maurice De Frene var heftig begeistret under latterkurset da 500 pensjonister dro på Danmarks-tur under den første livsgledeuka i 2005. Foto: Arkiv

— Det varmer med anerkjennelse av arbeidet vårt, sier de to livsglede-forkjemperne.Vi møter dem på det som var «kontoret» deres helt i starten; stambordet på restaurant Herlig Land. Det har vært ti år med sterke opplevelser og uforglemmelige møter. Latteren runger og tårene spretter når minneboka åpnes. De burde egentlig være fornøyde.

— Vi har fått fantastisk mye støtte. Jeg tror det er fordi vi alltid har vært opptatt av gleden, og det positive, sier Elin Anita.

— Vi klager ikke på det som er galt, men gjør det som er mulig, supplerer Annette.

Det vil si - det hele begynte med nettopp en klage.

Fikk sjokk i praksis

Annette, som hadde vokst opp med en farmor i huset, trodde alle eldre med familie hadde det godt. Så skulle hun i praksis på sykehjem. Møtet med senile demente innestengt på lukket avdeling, opprørte henne. De hadde ikke kjent frisk luft på månedsvis, før den unge studenten tok dem ut på tur.

Alfhild Larsen storkoste seg med livretten fårikål da 80 beboere på Vågsbygdtunet var invitert til hotel Norge for bespisning under den første livsgledeuka i 2005. Foto: Arkiv

Så sto Svein Olaf Olsen fram i avisen og fortalte om dårlig pleie av sin gamle mor.Les saken:

— Hvis dette er din jobb, hvorfor gjør ikke du noe?

Annette Skeie Jakobsen

— Jeg ringte ham. Han utfordret meg: «Hvis dette er din jobb, hvorfor gjør ikke du noe?».

Annette gikk også til avisen, sammen med to medstudenter. De fortalte om en virkelighet på sykehjemmene som sto i grell kontrast til det de hadde lært på skolen. Det skapte reaksjoner.

Daværende statsminister Jens Stoltenberg skrøt Livsglede for eldre opp i skyene og bedyret at han gjerne ville la seg pleie av Elin Anita og Annette i alderdommen, da han gjestet Kristiansand i 2006. Foto: Arkiv

— Vi fikk trusler om at vi aldri ville få jobb i eldreomsorgen. Noen tok det jo personlig, forteller Annette.Arild Rekve, som da var konstituert helse- og sosialsjef i Kristiansand, gjorde ikke det. Han åpnet dører for Annette og Elin Anita da de kom og ville gjøre noe positivt for de eldre.

— Den støtten var utrolig viktig. Han ble med i den første ressursgruppa, forteller Elin.

En dag ble til ei uke

Det var rett før eksamen, på vårparten 2005. De ville lage en aktivitetsdag for eldre. Snart hadde de samlet aktiviteter nok til ei uke. Den første livsgledeuka gikk av stabelen i august 2005. 4500 eldre deltok. Frivillige i fleng stilte opp. Næringslivet lokalt gav 1,3 millioner kroner. Sykepleierforbundet jublet over at de fikk studentene til å engasjere seg.

— Vi samlet positive folk rundt oss. Og så var vi litt strategiske. Da vi gikk til banksjefene for å be om penger var det rett før sommeren. De var klare for ferie og alle sa ja, med ett unntak, forteller Annette.

Kjell Elvis fikk selv eldre hjerter til å banke under Livsglede for eldre på Scandic hotell i Lindesnes sommeren 2011. Anna Reme Lien lot seg også sjarmere av rockekopien. Foto: Roar Greipsland, arkivfoto

Som minnes tidligere ordfører Paul Otto Johnsens ord om henne: «Der det står adgang forbudt, tror du det står velkommen inn!»— Allerede i løpet av den første uka sa vi at klarer vi det her, skal vi få det til i hele landet. Og klarer vi ei uke, skal vi få til enkeltarrangementer også, forteller Elin Anita.

Å rekruttere frivillige har aldri vært vanskelig.

— Det kan vi takke Jenny for, sier de to.

Jennys historie

84 år gamle Jenny Storholm satt alene og isolert i ei høyblokk på Eg. Hun gledet seg voldsomt til å bli med på aktivitetene under den første livsgledeuka. Lammet i bena kom hun seg aldri ut. Hjemmehjelpen hadde bare tid til det nødvendigste stellet. Annette intervjuet henne, og filmet samtalen. På filmen lyser Jennys ansikt opp når hun snakker om Danmarksturen hun skal være med på. Men når danskebåten klapper fra kai, er hun ikke om bord.

— Hun hadde vært dårlig en stund, og døde samme dag, sier Annette.

Ett av prosjektene til Livsglede for eldre er å koble unge sammen med eldre. På dette bildet fra 2009 får Suleiha Jusuf Abdullahi og Hamsa Ahmed fra Somalia arbeidstrening ved å aktivisere beboere på Vågsbygdtunet. Foto: Arkiv

84-åringen lever videre gjennom filmopptaket, som brukes til å rekruttere og engasjere frivillige.— Hun klaget ikke, hun savnet noen, sier Annette.

— De som ser filmen, forstår av at hver og en kan gjøre en forskjell. Blir de med, er de garantert å møte en som Jenny. Ingen er mer takknemlige enn eldre som føler seg verdsatt, sier Elin Anita.

Samfunnsansvaret

Livsglede-stiftelsen er kjent for å gi eldre spektakulære opplevelser som fallskjermhopp og rallykjøring.

— Det handler like mye den gode samtalen, et godt møte, tiden du gir, sier Elin Anita.

I 2006 gav Sigrun Bulie (t.v.) 100.000 kroner av egen lomme til Livsglede for eldre. De andre på bildet er niesen Siren Bulie, Elin Anita Verdal, Annette Skeie Jakobsen og stiftelsens første generalsekretær Laila Nygaard. Foto: Arkiv

Samfunnsansvar i praksis, kaller de det. En innholdsleverandør og supplement til den offentlige eldreomsorgen.Ingen av dem er ansatt i stiftelsen lenger, men er representert i styret og rådet. Annette Skeie Jakobsen jobber med Smartcare, hennes egenutviklede diabetes-app. Elin Anita Verdal er ansatt i Opplæring Vest.

Men engasjementet for hjertebarnet er like sterkt. Fornøyde blir de aldri.

— Livsglede skal bli pensum i sykepleieutdanningen, sier Elin Anita.

— Og næringslivet må enda mer på banen. Flere kan gjøre som Scan Trade i Vennesla, som gir en dag til frivillig arbeid, supplerer Annette.

- Hvordan har disse ti årene vært?

— Som en drøm.

Historien år for år

En strålende fornøyd Ellinor Johansen etter å ha vunnet Venneslamesterskapet i rullatorkjøring under idrettsdagen for eldre i 2012. Foto: Arkiv

2005Ideen om å gi eldre påfyll av livsglede i hverdagen oppstår.

Foreningen Livsglede for eldre blir etablert.

I august deltar 4500 eldre på den første Livsgledeuka. Næringslivet gir 1,3 millioner kroner.

Annette og Elin reise rundt og etablerer lokalforeninger over hele Norge.

2006

Statsminister Jens Stoltenberg sier han vil pleies av Elin og Annette.11.000 eldre deltar på Livsgledeuka 2006. Næringslivet på Sørlandet bidrar med 3,5 millioner i penger og gaver.

Kurt Mosvold sponser den første faste ansettelsen, av Laila Nygård.

Livsglede for eldre organiseres som egen stiftelse.

Vitusapotek inngår en 5-årig sponsoravtale totalt verdt 7,5 millioner kroner.

Første videregående skole med helsefag blir med.

2007

Annette og Elin blir ansatt i stiftelsen.

Tv-dokumentaren «Gule engler» vises på Nrk. Les også:

«Livsglede for eldre» mottar sin største enkeltgave; 1,5 millioner fra SrBank.

2008

Organisasjonen har 19 lokallag i Norge, og sprer seg til Sverige.

Første ansettelse i Trondheim

2009

Sputnik åpner livsgledeuka i Gimlehallen.I samarbeid med NAV får ungdom arbeidstrening på sykehjem.

12 videregående skoler har «livglede for eldre» som fordypningsfag.

2010

Stiftelsen blir fast post i Stortingsmeldingen

Femårsjubileum. Livsgledekoret «Staying alive» etableres.

2011

Stiftelsen har 11 ansatte og 5,8 millioner kroner i inntekter.

Tildeles Alvheims Ærespris.

2012

Scan Trade stenger bedriften en dag og lager idrettsdag for eldre i Vennesla.

Får en million fra Kavlifondet til utbredelse av Livsglede for eldre på videregående skoler.

2013

Stiftelsen blir sentral i regjeringens handlingsplan for eldreomsorg.

Prosjektet «Livsglede for hjemmeboende eldre» starter opp.

2014

Åpner avdelingskontor i Oslo.

Oppretter Nasjonalt styringsråd for utrulling av livsgledesykehjem.

2015

Stiftelsen har 14 ansatte, hovedkontor i Kristiansand, avdelinger i Oslo og Trondheim, 35 lokalforeninger, samarbeider med 102 videregående skoler og 30 livsgledebarnehager. 45 Livsgledesykehjem sertifisert eller er i gang med å bli det.Ti år etter oppstarten blir Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita Verdal hedret med den nasjonale Livsvernprisen 2015. ## Fire om Livsglede for eldre

Hvorfor ga du støtte?

<b>Wenche Tronstad</b>

Wenche Tronstad, Kristiansand Sanitetsforening: - Annette spurte om ti tusen i støtte. Altfor lite, sa jeg, og tok det opp i styret. De fikk hundre tusen. Jeg tror vi grein begge to da jeg ringte og fortalte det. Begge er kapasiteter, får folk med seg. De har en fantastisk entusiasme og møter folk på den rette måten.

<b>Espen Albert</b>

Espen Albert, Dampbageriet: - Jeg ble imponert av engasjementet deres, og evnen til å se muligheter. De viser at privatpersoner kan gjøre en forskjell i stedet for å klage på politikerne. De hadde masse ideer til å få positive ting til å skje, gode tanker om konkrete tiltak og visjoner med reell mulighet til å gjennomføre.

<b>Kurt Mosvold</b>

Kurt Mosvold, investor: — De kom og besøkte meg på kontoret. To sjarmerende jenter som ville bruke store deler av sin fritid på å hjelpe eldre. Jeg kunne ikke si nei. De hadde kontor her i begynnelsen. Det har vært gøy, krevende og givende. Noen utfordringer var det jo. Men alt gikk seg til og enige ble vi.

<b>Arild Rekve</b>

Arild Rekve, oppvekstdirektør: - Jeg var konstituert helse— og sosialdirektør, de var studenter i praksis. Noen i systemet syntes kritikken deres av eldreomsorgen var urettferdig. Min rolle var å lytte og ta dem på alvor. De hadde en fantastisk guts og fikk folk med seg på utrolig kort tid. Mange snakker, disse bare gjorde det.