Kristiansand har gjennomført den mest omfattende spørreundersøkelsen blant kommunens ungdomsskoleelever noen gang, og det er mye å glede seg over.

I likhet med 90 prosent av ungdomsskoleelevene i Kristiansand trives venninnene Ida Aurebekk (t.v.) og Christina Dalen på skolen. De mener de unge på Torridal passer på hverandre. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er fint å være ung i dagens Kristiansand. Her på Torridal er det mange som er aktive i idrettslag eller trener på egen hånd. Det gir overskudd og positive tanker, mener snart 16 år gamle Christina Dalen.Venninnen Ida Aurebekk (15) opplever miljøet ved skolen som inkluderende, og mener alle bryr seg om hverandre og viser omsorg.

— Det er flott at så mange av byens ungdommer opplever at de har et godt liv, og så må vi samtidig ta tak i de områdene der svarene ikke er like bra, sier Stine B. Sagen som er prosjektleder for Ungdatai Kristiansand kommune.

Bli oppdatert på det som skjer via Fædrelandsvennens Facebook-side!

Stor svarprosent

91 prosent av elevene svarer at de har minst én fortrolig venn som de kan stole fullstendig på og kan betro seg til om alt. 78 prosent oppfatter at familien sin har god økonomi. 76 prosent er fornøyd med lokalmiljøet sitt (landsgjennomsnitt 71 prosent).

— Jeg tror de fleste har svart ærlig på spørsmålene, og at undersøkelsen vil være nyttig for alle som arbeider med ungdom, sier Ida Aurebekk som selv sitter i Kristiansand ungdomsutvalg.

Det er bare to prosent av ungdomsskoleelevene som sier at de minst én gang de siste 12 månedene har brukt hasj, mens tre prosent røyker tobakk ukentlig eller mer. Åtte prosent sier at de minst én gang det siste året har drukket så mye alkohol at de følte seg tydelig beruset. Til sammenligning er landsgjennomsnittet 14 prosent.

Bare 12 prosent av ungdomsskoleelevene i Kristiansand tror at de noen gang vil bli arbeidsledige, og 74 prosent regner med at de vil ta høyere utdanning. 80 prosent svarer at de bruker minst en halv time hver dag på leksene sine utenom skoletiden.

Det er første gang Ungdata-undersøkelsen gjennomføres i Kristiansand, men vil framover komme annethvert år. Da vil de ulike sektorene i kommunen kunne følge utviklingen over tid, og sammenligne med landsgjennomsnitt og andre byer.

Kjønnsforskjeller

— Jeg tror undersøkelsen vil være et nyttig kartleggingsredskap. Et område som det kan være verdt å se nærmere på er at jenter ser ut til å ha et markant dårligere selvbilde enn guttene, sier Stine B. Sagen.

Som lærer er det gledelig å se at nesten 95 prosent trives på skolen.

Mens 92 prosent av guttene svarer at de liker seg selv slik de er, er andelen bare 69 prosent hos jentene. 15 prosent av guttene svarer at de ofte er skuffet over seg selv. Andelen for jentene er hele 38 prosent.

19 prosent av guttene svarer at de ikke er fornøyd med utseendet sitt. Det er det hele 47 prosent av jentene som ikke er.Sekretær for ungdomsutvalget og lærer på Haumyrheia gjennom 20 år, Dag Beek, gleder seg over at dagens ungdom ser ut til å bruke både mindre alkohol og tobakk enn tidligere. Han mener å ha registrert at ungdommene i dag på flere områder oppfører seg bedre enn for 10-15 år siden.

— Det som overrasker meg mest er at nesten ingen sier at de har blitt utsatt for digital mobbing. Som lærer er det gledelig å se at nesten 95 prosent trives på skolen, men det er jo samtidig et tankekors at seks av ti kjeder seg på skolen, sier Dag Beek.

Har suicidale tanker

Men 10 prosent av jentene og 5 prosent av guttene på ungdomsskoletrinnet i Kristiansand svarer at de har prøvd å ta sitt eget liv.

— Tallene er høye, og er nok for mange svært oppsiktsvekkende. Den store andelen som svarer at de har vært suicidale eller bedrevet selvskading samsvarer imidlertid med flere tilsvarende undersøkelser for denne aldersgruppen. De unge kan jo også ha ulike definisjoner av hva som er selvmordsforsøk og selvskading, sier avdelingsleder Karl Erik Karlsen ved avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus.

På spørsmålet om de noen gang har forsøkt å skade seg selv, svarer hele 30 prosent av jentene i Ungdata-undersøkelsen bekreftende, mens tilsvarende tall for guttene er 13 prosent.

— Vi vet at mange ungdommer risper og skader seg. Det kan ha sammenheng med at de vil døyve sine indre smerter ved å påføre seg ytre smerter. For noen kan selvskading bli en besettelse, sier Karl Erik Karlsen.

At jenter ser ut til å ha større bekymringer og et dårligere selvbilde enn gutter, er godt kjent blant helsepersonell. Gutter kan på den andre side se ut til å handle mer på impuls, og velger ofte mer voldsomme metoder som bil, skytevåpen eller henging for å prøve å ta livet sitt.