HYLLEMODUL: Imeüble #two er basert på den første hyllemodulen som kun heter Imeüble. Imeüble #two er mer tilgjengelig for folk flest, og rimeligere i produksjon, fordi den er laget av gjennomfarget fiber. Nummer to er også litt enklere å pusle sammen, ifølge Blikstad. Foto: By Corporation AS

I en serie artikler møter vi norske designere under 35 år, denne uken har vi snakket med Bjørn Jørund Blikstad.

— Hva vil du med det du lager?

— Jeg har en skapertrang, og når man først har skapertrangen så resulterer det i noe. Man få finne ut etter hvert hva skapertrangen skal brukes til, min brukes nok ikke til å løse problemstillinger, men åpne problemstillinger og endre/bryte konvensjoner.

Les også: - Jeg oppdaget tidlig at mange designere har likt uttrykk

- Hvorfor ble du designer?

— Det ble jeg fordi jeg har laget ting fra barnsben av. Da jeg flyttet for meg selv i Oslo bygde jeg møblene mine selv, og på grunn av tilbakemelding fra folk som kom på besøk søkte jeg på Kunsthøyskolen. Møblene jeg laget var skakke og rare, for jeg hadde idé om å lage møbler uten en eneste rett vinkel. Å søke Kunsthøgskolen hadde vært en drøm lenge.

ORIGINALEN: Imeüble ble lansert på Stockholm Furniture Fair for to år siden, og fikk mye oppmerksomhet. Hyllemodulen kan bygges sammen i ønsket form og antall komponenter, og oppleves som en blanding mellom 2D og 3D. Imeüble er dyrere i produksjon enn nye Imeüble #two på grunn av materialkostnader, og lages kun i et begrenset opplag hvert år. Foto: Roger Sandvaer

— Hvilke materialer bruker du – og hvilke unngår du?

— Jeg prøver å unngå plastikk. Det er antagelig fordi materialene jeg liker best er materialer som krever fingerferdighet og nærhet til materialet. Det opplever jeg ikke med plastikk, for med plastikk kan gjøre akkurat det man vil. Andre materialer har begrensninger, og det liker jeg. Jeg liker naturlige materialer, i tillegg til metall.

- Fortell om prosessen fra idé til produkt!

— For eksempel da jeg laget hyllemodulen Imeüble var prosessen lang. Jeg ville lage en kobling mellom minner og fysisk oppbevaring, så man skulle finne frem lettere. Skriving, spissing og modellbygging rundt denne hovedideen, så får man innfall man synes er gode. Deretter lager man modell av et innfall, og sånn holdt jeg på i to år. Siden fikk jeg en følelse av at jeg fikk en idé som var bedre enn de andre innfallene, den poengterte ideen om koblingen. Og når man har prototypen som er ferdig kommuniserbar begynner produktstyret, det tar også lang tid. Man kontakter fabrikker, prøver å finne prisen, innpakningen, i tillegg til logistikk og distribusjon.

Les også: Denne duken har åpnet mange dører for Kristine Bjaadal

BYGGESETT. Den første Imeüble-hyllen klar for bygging. - Det er forskjell på hva folk liker og hva de kjøper, sier Blikstad. Han forteller at folk oftere stopper opp ved Imeüble enn Imeüble #two, men tror det er de aller modigste som foretrekker den første varianten. Foto: Roger Sandvaer

— Kan du leve av å være designer?

— Ja. Jeg gjør private oppdrag, innredning i butikker for eksempel, og jeg underviser også. Også selges produktene mine på Worksby.com. Det er vanskelig å kunne leve av å være designer, spesielt møbeldesigner. Det er et lite nåløye og mange om beiner, men tenker man utenfor landets grenser går det fint.

- Velg et ikonisk produkt av andre. Hvorfor er det så genialt?

— Jeg liker designer Martens Baas fra Nederland. Han har gjort et prosjekt med klokker, med forståelse av tid, hvordan vi forholder oss til tid. Daylight-prosjektene til Daniel Rybakken er også veldig bra, synes jeg.

KOBLING: Her er Imeüble #two i en litt annen fasong. Hvor mange bokser man bruker, og hvordan hyllen settes opp velger man selv. Foto: By Corporation AS

— Hva er din største kunstneriske opptur?

— Oppturene er private på kladdeboken. Følelsen av eufori når man klarer å løse noe, eller finner ut av noe. Det er en veldig deilig følelse.

- Hva drømmer du om?

— Fortsette det løpet jeg er i, og få til mer. Jeg drømmer om mer tid til å bruke på verkstedet.

Fakta om designeren

Navn: Bjørn Jørund Blikstad

Alder: 32

Er fra: Trysil

Bor i: Oslo

Utdanning: Fullførte master i interiørarkitektur- og møbeldesign ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2009. Markert seg: Hyllemodulen Imeüble var på forsiden av det anerkjente magasinet Wallpaper*, og Blikstad fikk Merket for god design i 2012 for samme hylle. Imeüble er nå utstilt i Brussel, den henger på norske ambassader i Midtøsten og i Roma. Hyllemodulen har også blitt vist frem i blant annet London, Seoul, Bergen og senest på Stockholm Furniture Fair.