26. januar skrev Fædrelandsvennen at Vest-Agder fylkeskommune brøt innkjøpsreglene. I en serie artikler gikk avisen gjennom fylkeskommunens innkjøpspraksis.

— Innkjøpsordningen er komplisert. Revisjonsberetningen peker på flere forhold, blant annet det som skjedde ute i virksomheten. Saken er et godt eksempel som viser behovet for å forenkle et komplisert regelverk, sier Tine Sundtoft.

I en rapport fra fylkesrevisjonen før jul, fikk Vest-Agder fylkeskommune kritikk for arbeidet med offentlige anskaffelser. Fylkesrevisjonen hadde undersøkt ni innkjøp i 2013, og fant mer eller mindre alvorlige brudd på reglene i åtte av tilfellene.Tine Sundtoft var fylkesrådmann i Vest-Agder fra 2005 til hun tiltrådte som statsråd i oktober 2013. ## Var kjent

— Var du oppmerksom på problemet?

— Vi var oppmerksom på det og jobbet mye med det. Fylkeskommunen er en stor virksomhet og har god kompetanse på dette. Det ble grepet fatt i avvikene, sier Sundtoft.

Assisterende fylkesrådmann i Aust-Agder, John G. Bergh, sa til Fædrelandsvennen at sykdom og utskifting av personale var en årsak til at fylkeskommunen ikke klarte å følge regelverket.

Større enheter

— Er det vanskelig for mindre offentlige enheter å følge dette regelverket?

— Innkjøpsordningen er, som mange har sagt, veldig omfattende. Det er et krevende regelverk som må følges opp. Dette reiser en viktig debatt som regjeringen jobber med: Om det er fornuftig å sentralisere en del funksjoner som krever spisskompetanse. Sammenslåing av kommuner for å få større enheter er viktig når regelverket blir mer komplisert.

— Hva gjorde du med innkjøpsordningen mens du var fylkesrådmann? - Vi hadde flere revisjonsrapporter og jobbet mye med det. Vi fikk også nye rutiner og regelverk på plass. Men det kan oppstå en konflikt mellom det som gjøres på innkjøp ute i virksomheten, og behovet for å sentralisere innkjøpene grunnet et komplisert regelverk, sier Sundtoft.