— Fotballspillere i Norge trener med altfor dårlig kvalitet, og de trener feil på den fysiske biten. Det er veldig mye fokus på sixpack og svære armer, sier Ronnie Holmen til Fædrelandsvennen.

Asker-mannen, som er utdannet funksjonell trener, dukket opp på Start-trening i forrige uke. Planen er at han skal kjøre en alternativ styrke- og kondisjonsbit med spillerne på Sør Arena én gang i uka.

— Jeg skal få guttene til å utvikle spekteret sitt på bevegelser, mobilitet og bli sterkere i situasjoner, rett og slett. Denne treningen er også skadeforebyggende, sa han etter sin første økt med spillerne da.

Ronnie Holmen er funksjonell trener, og skal bidra på treningene én gang i uka. Foto: Håvard Karlsen

Tirsdag var han på plass igjen. Spillerne, som allerede hadde hatt en tøff og intensiv økt, ble kjørt knallhardt. De fleste var helt ferdige etter at treningen var over.

— Jeg mener det har lite hensikt å sende fotballspillere på treningsstudio. Det er ikke så mange prosent av dem som vet hva de skal gjøre der, og det er ikke mulig å kvalitetssikre jobben de gjør, sier Holmen.

Han har selv vært daglig leder ved et treningsstudio.

— Jeg har hatt en del med fotballspillere å gjøre, og jeg har sett at fokuset har vært på å få best mulig strandkropp for mange, sier Holmen, som vet han er inne på et sårbart tema.

- Styrketrening med egen kropp

Fotballspillere har utallige ganger blitt beskyldt for å trene for lite.

— Det er moro for meg at Start ønsker nye impulser og innspill, sier han.

— Hvordan bør den fysiske biten legges opp for fotballspillere?

— De må trene mer dynamiske øvelser, og de må tenke mer styrketrening med egen kropp. Det er viktig å komme seg ut av den tradisjonelle tankemåten, sier Holmen.

Her er Ronnie Holmen sammen med Start-spillerne etter endt trening tirsdag.

Han understreker at fysikken til norske fotballspillere ligger på et mye lavere nivå enn ute i de europeiske klubbene.

— Hvis du ser for eksempel til et land som Tyskland. Der har de innført begrepet fotballfitness, og du ser hva de gjorde i VM. Spillerne er ikke bare teknisk gode, men fysisk skikket til å tåle alle bevegelser og situasjoner, sier Holmen.

I Start skal Holmen komplettere den fysiske jobben som allerede blir lagt ned.

— Jeg skal få spillerne mer mobile. Fotballkropper er ofte litt for stramme, og det er da skadene kommer, sier Holmen.

Fotballrelatert fysisk trening

Tidligere toppspiller Viggo Strømme er på samme bølgelengde som Holmen og ønsker mer fotballrelatert fysisk trening i Norge.

— Basistrening og styrkebyggene trening må være så nært knyttet opp mot spillet som mulig, sier kristiansanderen som er sportssjef på NTG.

Strømme mener at den fysiske treningen må utføres av en som er utdannet innen fysisk trening i fotball.

— Dette er et yrke med høy status alle andre steder enn i Norge. Han planlegger, lager mikrosykluser (uke) og makrosykluser for lengre perioder, og er ansvarlig for mange av delene i økta, blant annet oppvarming, skadeforebygging og styrkebygging, samt andre tiltak som hjelper på den fysiske formen, sier Strømme, som har erfaringer fra de beste miljøene i Sør-Amerika, og fra flere besøk til toppklubber i Europa.

Viggo Strømme vil ha mer fotballrelatert fysisk trening.

— Det meste av treningen for fotballspillere kan gjøres på feltet. Statiske øvelser i styrkerommet er ut. Store biceps er artig, men ikke så mye verdt, sier Strømme.

Kampen stiller alle spørsmål og forteller arbeidskravene, påpeker han.

— Internasjonalt øker antall høyintensive bevegelser fra år til år. Maksfarten økes i for eksempel Premier League. Uten hurtighet, løpskraft og evnen til å repetere høyintensive aksjoner uten reduksjon i kvalitet, er vi sjanseløse. Dynamisk styrketrening med strikk, slynger og så videre er tingen. Støttemuskulatur (mage/rygg) og kontroll av bevegelser er viktig. God koordinasjon fremmer løpeteknikk og effektive bevegelser som er godt for hurtighet og skadeforebygging, sier Strømme.

- Vi har nok mye å lære

Espen Hoff mener fotballmiljøet bør være åpen for å vurdere treningsmetoder og innhold.

— Men hva som er rett og galt, vet jeg ikke. Jeg har vært med lenge, og prøvd mye forskjellig. Noe fungerer for noen, men ikke for andre. Fotballmiljøet kan bli enda flinkere til individuell tilpasning i forhold ulike kropper, ulike posisjoner og alt sånn, sier Hoff.

Espen Hoff skulle gjerne ha sett mer individuell tilpasset trening. Foto: NTB SCANPIX

— Det er vanskelig med 20 mann, men det er fort gjort at alle trener det samme til enhver tid, og det er ikke sikkert det alltid er riktig, fortsetter han.

Ronnie Holmen nevnte tysk fotball som et godt eksempel på et land som tar fysisk trening på alvor.

— Det har jeg ikke noe kjennskap til, men vi har nok mye å lære, sier Hoff.