— Gjennomgående fremstår kvaliteten på politiets arbeid med voldtektssakene som god og forsvarlig. Når det gjelder fremdrift og saksbehandlingstid mener vi at politiet bare delvis har klart å oppfylle de mål og prioriteringer som er fastsatt av riksadvokaten i denne sakstypen, sier førstestatsadvokat Erik Erland Holmen i Agder.

Statsadvokatene har tilsyn med straffesaksbehandlingen i politidistriktene. Inspeksjonen i 2013 tok for seg voldtektssaker og økonomisaker.

- Kan få flere til anmelde

I rapporten kommer det fram at flere av voldtektsakene blir liggende unødvendig lenge ferdig etterforsket før det blir tatt ut tiltale.

Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen i Agder. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Enkelt forklart skulle noen av sakene ha blitt behandlet raskere. Forventning om rask saksbehandling i disse sakene kan forhåpentligvis få enda flere voldtektsofre til å anmelde saken. Statsadvokatene forventer at ledelsen i politidistriktet har stort fokus på saksbehandlingstiden i disse sakene fremover, sier Holmen.Rapporten trekker fram at lang saksbehandlingstid i alvorlige sedelighetssaker har gitt utslag i lavere eller mildere straff.

Sak lå i ti måneder

I flere av sakene statsadvokatene gjennomgikk var det naturlige resultatet henleggelse. Likevel ble sakene liggende i mange måneder.

«Dette er uheldig for både fornærmede og mistenkte, heter det i rapporten.

I en sak gikk det ti måneder før det ble foretatt etterforskningsskritt. Saken ble anmeldt i januar 2013, og mistenkte hadde samme måned gitt uttrykk for at han ønsket å forklare seg - uten at han fikk anledning til det. I tillegg forelå det opplysninger om videobilder «som vanskelig kan forenes med fornærmedes forklaring».

«Her framstår verken kvalitet eller fremdrift som tilfredsstillende», slår statsadvokatene fast.

- Sprengt kapasitet

Siden 2005 har det vært et eget team for seksuelle overgrep i Agder (SO). Ifølge kriminalsjef Arne Pedersen har kapasiteten vært sprengt etter stor økning i familievoldsaker og bruk av dommeravhør av barn.

— Når vi har store kapasitetsutfordringer i et team, er det heller ikke mulig at alt blir fanget opp og går på skinner, sier Pedersen.

I fjor sommer ble SO-teamet styrket med en halv juriststilling. I 2014 kom det også til en ny etterforsker i teamet.

— Overgrepssakene er kompliserte og arbeidskrevende, og det tar litt tid før vi opparbeider den kompetansen som skal til for å behandle disse sakene. Men det vi har gjort den senere tid vet vi vil komme til å gi effekt, sier Pedersen.

Tar grep på økonomi

Når det gjelder økonomisaker er konklusjonen til statsadvokatene at det «gjennomgående arbeides meget godt» i Agder.

— Noen av de inspiserte sakene har blitt liggende for lenge før påtaleavgjørelse. Vi er kjent med at straffesaksledelsen nå tar skritt for å bedre kapasiteten på økoteamet, sier Holmen.

Ifølge krimsjef Pedersen innebærer dette at tidkrevende saker knyttet til trygdemisbruk er fjernet fra ansvaret til de to juristene på økoteamet.