I saksfremstillingen, som kom torsdag, viser rådmannen både til flyktningsituasjonen i Europa og kommunens samfunnsansvar når han ber Songdalens politikere om å si ja.

53 enslige, mindreårige asylsøkere

Politikerne behandler saken i formannskapet 14. oktober og i kommunestyret 28. oktober.

Link AS, som er en av de største driftsoperatørene for asylmottak i landet, ønsker å plassere 53 enslige, mindreårige asylsøkere i tre bygninger på Birkelid.

Selv om politikerne ennå ikke har gitt sin velsignelse til at kommunen leier ut bygningene, er Link AS allerede i gang med å pusse opp de nedslitte lokalene.

— Vi gjør dette for egen risiko, sier Morten Jørgensen, styreleder i Link AS.

En million kroner i leieinntekter

Allerede i månedsskiftet oktober/november satser han på at mottaket er oppe og går.

Morten Jørgensen i Link AS, som skal drifte mottaket på Birkelid, er en av de større driftsoperatørene av asylmottak i Norge. Foto: Kjartan Bjelland

Rådmannen peker i sitt saksframlegg på at plassering av mottaket i kommunen utløser en rekke tilskudd, blant annet til norskopplæring.Men det fordrer også at kommunen investerer og oppbemanner i grunnskoleopplæringen og flyktninghelsetjenesten.

Selv om det er en viss usikkerhet knyttet til økonomien, vil regnestykket ifølge administrasjonens beregninger gå i null, med samlede inntekter og utgifter på 6,6 millioner kroner.

Bare leieinntektene utgjør rundt en million kroner årlig.

Krever mange ansatte

Tirsdag var det et møte i regi av Frivilligsentralen og Røde Kors hvor det kom fram at det var stor vilje fra lag og foreninger til å bidra i en eller annen form med støtte overfor asylmottaket.

Siden enslige, mindreårige asylsøkere er under 18 år, krever det høy bemanning av ansatte for å ivareta omsorgen for dem. Driften er døgnbemannet og Link regner med at de vil ansette 25 personer fordelt på 18 årsverk.

— Vi har allerede mottatt 20 søknader på stillinger i Songdalen, uten å ha lyst ut en eneste stilling, forteller Morten Jørgensen i Link AS.