— Det var 12-15 meter dypt der de dykket. Men da de så ham sist var han i overflaten. Sånn som kameratene så det, var han aldri under vann før han forsvant, sier etterforskningsleder Jan Ove Thorsen ved lensmannskontoret i Søgne og Songdalen til Fædrelandsvennen.

N24/7 brakte først detaljene fra avhørene med de to Søgne-mennene som var ute og dykket i Søgne-skjærgården sammen med Ole Jørgen Hageli Quarg fra Risør tirsdag kveld.

— De hadde aldri dykket i området før, men hadde fisket en del der. De festet ei line til en stake, og festet også båten med en dregg. De to mennene fra Søgne dykket ned og svømte bort til staken, og så skulle den savnede komme etter. Det var litt strøm, men de hadde planlagt at dersom noen ikke klarte å svømme mot strømmen skulle de andre bare plukke vedkommende opp i båt etterpå, forteller Thorsen.

Ga ikke tegn om problemer

Øystein Torp, båtfører på redningsskøyta, orienterte onsdag om søket under vaktbytte i Høllen. Hans vaktlag søkte etter den savnede i sju timer under tøffe forhold. Foto: Henrik Ihme

De to Søgne-mennene, som også er i 20-årene, oppdaget at kameraten deres ikke klarte å svømme mot strømmen. — Han forsvant litt bakover, mens han fortsatt var i overflatestilling. Men de så aldri at han ga tegn til å ha problemer med noe, sier Thorsen.

Kameratene tok seg opp til båten for å plukke Hageli Quarg opp, men da så de han ikke lenger.

— De ble umiddelbart bekymret og varslet AMK, sier Thorsen.

Hageli Quarg bodde sammen med en av de to kameratene han dykket med i Søgne, men gikk på skole i Kristiansand.

Preget av hendelsen

Det ble utført søk av flere helikoptre, redningsskøyter, politi, Røde Kors, speidere og frivillige, men uten resultater.

- De to kameratene er sterkt preget av det som har skjedd. Det ville vi alle vært, sier Thorsen.

Han forteller at den antatt omkomne 20-åringen hadde hatt dykkerlappen noen år. De to kameratene er erfarne dykkere som har nærmere 100 dykk hver.

Operasjonsleder Audun Eide i Agder politidistrikt varslet torsdag at søket vil bli gjenopptatt fredag så sant været tillater det.