— Jeg sier ikke at fylkeskommunene uten videre skal legges ned. Det er ikke sikkert at alle framtidige kommuner er i stand til å ta over oppgavene fylkeskommunene har. Men det er bakvendt å ikke ta for seg fylkeskommunene i en debatt om kommunegrensene, sier Windsland.

Lørdag ble den kommende kommunereformen drøftet på årsmøtet til Vest-Agder Høyre. I paneldebatten utmerket Windsland seg med sine synspunkter. Han mener dette ikke bare kan være en kommunedebatt, men en debatt også om grenser.

— Birkenes ligger midt i smørøyet. Vi har Lillesand ved siden av oss og vi ligger mot våre knutepunkt-kommuner. Utfordringen med de føringer som kommer der fylkeskommunene og fylkesgrensene ikke skal røres, er dermed at vi ikke kan slå oss sammen med de kommunene vi samarbeider best med, sier han.

Bør ikke fredes

Stortingsrepresentant Ingunn Foss er helt enige i at fylkeskommunene ikke burde fredes. - Både Høyre og Frp er enige i det. Men regjeringsplattformen tilsier at dette ikke skal debatteres nå, sier hun.

Det var full enighet i salen om at det er helt nødvendig med kommunesammenslåinger. Men ingen ville trekke grenser, heller ikke Ingunn Foss. På spørsmål om hvordan hun for eksempel ser for seg en framtidig Lister-region har hun ingen svar nå.

— Nei, vi er ikke der ennå. Nå vil jeg vente på hva ekspertutvalget mener, sier hun.

Ekspertutvalg

Det hun sikter til er utvalget kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har satt ned for å forslå kriterier for hvilke oppgaver kommunene skal ha i framtiden og størrelsen de må ha for å løse disse.

I debatten under fylkesårsmøtet var fylkesordfører i Aust-Agder Bjørgulv S. Lund en av de som uttrykte utålmodighet.

— Det er på tide at det nå skjer noe med våre kommuner, sa han og spurte om små kommuner nødvendigvis er demokrati.

— Når halve kommunestyret må sitte langs veggen og være inhabil fordi forholdene er så små er ikke det demokrati, mente han.

Få dropouts

Han mente at kommunen skal overta ansvaret for de videregående skolene, noe som i dag ligger under fylkeskommunene.

— Slik er det i Oslo kommune. Der har de færrest dropouts, og det i en kommune som ikke har det letteste utgangspunktet, sa han.

Ingunn Foss minnet om at de unge i dag ikke lenger tenker rådhus eller grenser. - I den digitale tidsalder vi er i har vi ikke slike grenser lenger, sa hun.

Samtidig manet hun til at man må skynde seg langsomt i kommunedebatten.

— Her er mange følelser og sterk identitet, sa hun.

Taust fra Kristiansand

Søgne-ordfører Åse Ragnhild Røsstad Severinsen mente det er bra at Kristiansand er taus i kommunedebatten.

— Det bør de inntil videre fortsette med. Vi er ikke kommet så langt at vi vil vite hvem storbror vil slå seg sammen med, sa hun.

Regjeringen har varslet at den vil legge fram en kommuneproposisjon i mai som skal stake ut kursen videre.