— Jeg håper vi kan lande den beslutningen raskere, sier nestleder i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Fædrelandsvennen.

Åtte Agder-kommuner venter spent på om det nye fengselet plasseres akkurat hos dem, og i forrige uke kom antydninger om at avgjørelsen skulle fattes omkring 20. april. Nå er dette utsatt.

Årsaken er at det har dukket opp en proposisjon om bruk av fengselsplasser i Nederland, og politikerne ønsker å behandle den parallelt med stortingsmeldingen om utviklingsplan for kapasitet i kriminalomsorgen. Det skjer 8. juni.

Innen 1. mai

Det betyr også at Justiskomiteen forskyver avgivelsen av sin innstilling i saken fra 28. april til 2. juni.

— Men mitt mål er at vi skal ha blitt enige om hvor fengselet skal lokaliseres innen 1. mai, sier Ropstad.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad har fått mandat av stortingsgruppa til å forhandle med Høyre, Frp og Venstre. Foto: Tone Sandberg

Onsdag fikk han mandat fra KrFs gruppemøte til å gå i forhandlinger med justispolitikerne fra Høyre, Frp og Venstre for å plassere fengselet i Agder. Hva mandatet sier, vil han imidlertid ikke ut med:— Nei, det vil jeg ikke. Nå skal jeg ta det med meg til de andre partiene og ser om vi kan bli enige, sier han.

— Sier mandatet noe om ett eller to fengsler?

— Det er et forhandlingsspørsmål som vi kommer til å diskutere, og utfallet vil selvsagt påvirke plasseringen, sier Ropstad.

På «audition«

Justiskomiteen skal nå på reise til Belgia og Nederland fra 20.-23. april, og forhandlingene mellom de fire partiene starter når politikerne er tilbake på Stortinget.

Kvinesdal, Hægebostad, Mandal, Søgne, Vennesla, Evje og Hornnes, Lillesand og Froland ønsker alle å huse det nye fengselet, og forrige fredag var de alle på Stortinget på «audition»for å reklamere for sine kommuner.

Ropstad sier høringen var nyttig:

— Stortingsgruppa brukte innspillene vi fikk på høringen sammen med faglige vurderinger når de kom med sin anbefaling, sier han.

Men hva den går ut på, vil han ikke si noe om.