Tidligere denne uka gikk Frps nestleder Per Sandberg hardt ut mot kronprinsparet, som han mener opptrer altfor politisk.

— Kronprinsparet står på venstresiden i norsk politikk, særlig på miljø, klima, innvandring og en del verdispørsmål. Jeg registrerer at Haakon og Mette-Marit opptrer offensivt i det offentlige i disse sammenhengene, sier Sandberg til DN.

Uttalelsene kommer i forbindelse med DN-kommentator Kjetil Bragli Alstadheims nye bok «Republikken Norge», der det kommer fram at Sandberg gjerne vil avskaffe hele monarkiet.

— Jeg er oppdratt til at man skal velge sine ledere. Hvis du graver i folks bevissthet, vil de være enige med meg i det. For meg handler det om prinsipper, sier Sandberg til avisen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Fint med debatt

Til helga tar kronprinsessen turen til Sørlandet. Fredag skal hun sammen med danske kronprinsesse Mary delta i en minnesgudstjeneste i Domkirken og deretter en spesiell seremoni på Kristiansand kirkegård. Der skal det markeres at det er 150 år siden slaget ved Helgoland, der den danske marinen påførte den prøyssisk-østerikske flåten stygge tap.

Når Mette-Marit går med bunad fra sitt eget distrikt uten blygsel, så understreker det noe av det nasjonale i kongehuset.

At Sandberg er kritisk til deres politiske engasjement tar kronprinsparet med knusende ro.

— Jeg tenker at han skal få lov til å mene det. Det er helt i orden. Det er bare fint at det blir debattert. Vi gjør det vi synes er riktig, sier kronprins Haakon til VG.

Lokal tilhørighet

I følge Ipsos MMIs undersøkelse Norsk monitor har monarkister så langt lite å frykte. Tall fra 2013 viser at rundt 70 prosent av landets befolkning støtter monarkiet, og andelen er lik i begge Agder-fylkene.

Medieforsker, forfatter og journalist Carl-Erik Grimstad utelukker ikke at Mette-Marits lokale tilhørighet kan ha en positiv effekt.

— Når Mette-Marit går med bunad fra sitt eget distrikt uten blygsel, så understreker det noe av det nasjonale i kongehuset. Nasjonalitet og identitet har alltid hengt sammen, og Mette-Marit er nok det første medlemmet av kongehuset som har en lokal identitet, sier Grimstad.