— I noen selskaper kan det være aktuelt å øke styrehonorarene. Spesielt for styreleder, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Kristiansand skal finne ny styreleder til det kommunalt eide Kristiansand Næringsselskap (Knas). Avtroppende styreleder Ed Henriksen fikk 140.000 i året.

I andre eiendomsselskaper kan honorarene være det mangedobbelte.

— Det kan være at styrehonorarene er for lave, og at det derfor ikke er interessant nok for mange. Gode styrekandidater vokser ikke på trær, sier Jørgen Kristiansen.

Vanskelig

Rådmann Tor Sommerseth bekrefter at det kan være vanskelig å skaffe eksterne styreledere. Han mener dagens honorarer kan være en av grunnene.

— Det kan være krevende å rekruttere ekstern kompetanse med de nivåene vi tradisjonelt har hatt, sier Sommerseth som ikke vil si noe om han mener dagens honorarer må opp.

Ifølge Sommerseth og Kristiansen er det kommunale selskaper som konkurrerer med private selskaper som vil kunne få de høyeste honorarene. De vil nemlig ofte konkurrere om de samme styrelederne.

Konkurranse

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) kjenner godt til styrehonorarene andre steder. Da han var styreleder i eiendomsselskapet Norwegian Property, hadde han et honorar på 720.000 kroner i året, ifølge selskapets årsmelding.

Han håper Kristiansand kommune unngår å måtte betale sine styreledere det samme.

— Jeg synes dagens ordning i Knas er god. Vi har en toppsjef som har erfaring fra en annen toppjobb, og som har gått inn i dette fordi han er villig til å bidra til samfunnsutviklingen i Kristiansand, sier Grundekjøn.

Også han er villig til å skru opp honoraret hvis det er det som skal til for å få den rette styrelederen.

— Dette er store og viktige verdier å forvalte. Er det snakk om å justere på honorar for å få inn den rette kompetanse, må vi vurdere det konkret. Men først må vi se om vi finner løsninger uten å måtte gjøre det.

Ikke viktig

Det er kommunalutvalget som skal bestemme hvem som skal ha jobben som styreleder i Knas. Der sitter også Mette Gundersen (Ap) som er skeptisk til å skru opp honoraret.

— Jeg tror ikke det nødvendigvis er størrelsen på honoraret, men andre drivkrefter som avgjør om man tar en slik jobb, sier hun.

Avtroppende styreleder, Ed Henriksen, sier at han ikke har brydd seg om størrelsen på honoraret.

— Jeg visste ikke en gang hva det var da jeg sa ja. Nå har jeg vært med i tre perioder i et hyggelig og kollegialt styre, i tillegg til at selskapet har hatt en god utvikling. Nå var tiden inne for å finne på noe nytt, sier han.

Grei betaling

Terje Moen i hodejegerfirmaet Åstveit Hodejeger har selv lang erfaring i å rekruttere styreledere. Han sier det er store variasjoner i honorarer.

— Hva synes du om et honorar på 140.000?

— I utgangspunktet høres det ut som en grei betaling, men honorarene varierer som sagt voldsomt, så det er vanskelig å gi et klart svar.