Vareide sier til Fædrelandsvennen at han ikke visste om at det er foretatt en ny, ekstern vurdering av om han og Dunsæd er habile til å behandle Utviklingsplan 2030. — I prinsippet er det slik at ethvert spørsmål om habilitet skal behandles av organet hvor det er problemstillingen, men jeg har ikke noe spesielt imot at dette ble gjort, sier Vareide som er rådmann i Grimstad i tillegg til å være styremedlem i Sørlandet sykehus.

Inhabile

Styreleder Camilla Dunsæd fikk sin habilitet vurdert på nytt, selv om både styret og sykehusets jurist hadde konkludert med at hun var habil. Foto: Steinar Vindsland

Det var i februarmøtet i styret i Sørlandet sykehus at styremedlem Lars E. Hanssen reiste spørsmålet om Dunsæd og Vareide er habile til å behandle den omstridte sykehusplanen Utviklingsplan 2030. Ikke fordi han mente de var inhabile, men for å ha gjort øvelsen slik at styret senere ikke kunne kritiseres for å ha latt være.Styret erklærte dem begge habile. Det samme gjorde sykehusets egen jurist, Inge V. Bakken i en skriftlig utredning.

Etter dette leste Valvik grundig igjennom Bakkens vurdering:

Ikke tilstrekkelig

— Jeg følte at argumentasjonen for habiliteten ikke var tilstrekkelig. Så for å være helt sikre på at vi ikke fikk utfordringer senere, ba jeg om en ekstern vurdering, sier Valvik til Fædrelandsvennen.

Han ringte til direktør Jan-Roger Olsen, som sørget for å be advokatfirmaet Wikborg Rein om å gjøre en ny vurdering. Den konkluderer med at de er habile.

Inhabiliteten kunne ha oppstått fordi konklusjonene som trekkes i sykehusplanen vil få direkte og konkrete konsekvenser for Kvinesdal kommune, der Dunsæd er rådmann, og Grimstad kommune, der Vareide er rådmann.

Ikke styret

Rådmann Per Kristian Vareide (nummer to fra høyre) ble vurdert habil. Foto: Steinar Vindsland

— Hvorfor, Valvik, ble ikke resten av styret involvert eller orientert om dette?- Jeg bare meldte til Olsen hva jeg syntes, etter det hadde jeg ikke noe befatning med saken. Det har ikke vært en realitetssak som har vært behandlet, dette er bare en kvalitetssikring, sier Valvik og legger til at han «liker godt» at de to er erklært habile.

Vareide har ingen kommentar til kvaliteten på sykehusjuristens utredning.

— Oppfatter du dette som et forsøk på å utmanøvrere dere to i arbeidet med Utviklingsplan 2030?

— Nei, det tror jeg ikke jeg skal spekulere i. Hvis Valvik var usikker på om det var en god nok juridisk vurdering, må han uttale seg om motivet, sier Vareide.

Ingen problem

Styreleder Camilla Dunsæd ble orientert om at det var foretatt en ny utredning i forkant av styremøtet av Valvik selv, og hun fikk oversendt konklusjonen:

— Det var ingen problem for meg, dette spørsmålet var det viktig å få avklart, sier Dunsæd.

— Burde det vært gjort via styret?

— Det er opp til et hvert styremedlem å forsikre seg om at ting er riktig gjort. Direktør Olsen og jeg snakket om at han skulle orientere, men jeg tror han rett og slett glemte det.

— Kan dette oppfattes som et forsøk på å utmanøvrere dere to i Utviklingsplan 2030?

— Nei.