Det går fram av et høringsutkast som skal behandles av styret i Vest-Agder-museet tirsdag.

Der ligger det også et krystallklart forslag til vedtak for bystyre og fylkesting, som skal behandle saken i april: "Kongsgård opprettholdes og videreutvikles som klassisk friluftsmuseum og etablert besøksmål. Bygningene på friluftsmuseet flyttes ikke til Odderøya."

Dermed gjøres det klart for en helt ny runde i kampen om Odderøya som har pågått med varierende styrkegrad helt siden Forsvaret forlot den gamle bastionen i 1998. ## Virker hemmende

— Flyttespørsmålet har virket hemmende på en konstruktiv utvikling av museet, og har blitt en slags sperre, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe til Fædrelandsvennen.

På oppdrag fra fylkesrådmann og rådmann, har han sammen med fylkeskonservator Frans Arne Stylegar jobbet med de nye planene siden i fjor høst.

I tillegg til å foreslå at det som nå heter Kristiansand museum skal bli liggende på Kongsgård, foreslås det også å vurdere å legge det lenge planlagte formidlingsbygget på Odderøya et annet sted.

— Politikerne behandlet strategiplanen for Odderøya senest i 2011, men etter valget høsten 2011, merker vi at nye politikere har et nytt engasjement rundt dette. Derfor har de to rådmennene ønsket en ny runde, sier Sorthe.

Flaggskip

— Nytt museum på Odderøya var et av de tre flaggskipene i kommunens kulturstrategi fra 2002 - 2012, sammen med bygging av Kilden og Aquarama. Nå ligger både Kilden og Aquarama der og skinner, samtidig som det har skjedd null på museumsfeltet, konstaterer Stein Tore Sorthe.

Vest-Agder-museets direktør John Olsen er spent på tirsdagens styremøte:

— Dette er en stor og viktig sak, og jeg vil vente med å kommentere innholdet i flyttesaken til etter styremøtet, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

— Men det er selvsagt en utfordring å forholde seg til prinsipper og føringer fra fylkeskommune og kommune som endrer seg. Dette er tunge saker som krever langsiktig jobbing, og denne saken var oppe til politisk behandling senest i 2011. Det er jo ikke så lenge siden, konstaterer han.

Uten privatbil

Når det gjelder det nye formidlingsbygget som er planlagt på Odderøya, er han imidlertid helt klar:

— Det bygget synes jeg har en naturlig plass på Odderøya, og den saken er allerede godt utredet. Det vil bli en ny attraksjon som får en synergieffekt av sin nærhet til Kilden. I disse dager er det også mye snakk om byutvikling, og dette vil bli en attraksjon som kan nås av byens innbyggere og turister uten økt bruk av privatbil, mener han.

I de nye prinsippene for museumsutvikling i Kristiansand, anbefaler rådmann og fylkesrådmann også at Bredalsholmen styrkes som besøksmål og blir hjemmehavn for DS Hestmanden.

Det legges i forslaget ikke opp til å stanse utbyggingen av museumshavn i Nodeviga.