— Hvis man bestemmer seg for å øke grensen, må man vite hva man gjør. Det er vårt poeng, sier UiA-rektor Torunn Lauvdal.

Da utdanningskomiteen besøkte Universitetet i Agder på mandag, fikk de se konsekvensene av å øke karakterkravet for fremtidens lærere. Regjeringen ønsker å øke nivået, slik at man må ha karakteren fire eller bedre i norsk og matematikk for å komme inn på lærerutdanningen. I dag er grensen tre.

Universitetets utregninger viser tydelig hva det betyr for UiA:

• For de som skal utdannes for å undervise 1 - 7 klasse: Kun 28 prosent av dagens studenter ville ha kommet inn på UiA. Nasjonalt ville også kun 28 prosent kommet inn.

• For de som skal undervise 5 - 10 klasse: Kun 39 prosent av dagens studenter ville ha kommet inn på UiA. Nasjonalt ville kun 38 prosent av studentene kommet inn.

Må heves

Skjerpede karakterkrav er et av tiltakene som utdanningskomiteen skal vurdere for å få opp kvaliteten på lærerne og gjøre faget mer attraktivt.

Frp og Høyre har også slått fast i sin regjeringserklæring at de mener karakterkravet skal være fire for å komme inn på lærerutdannelsen.

Torunn Lauvdal er skeptisk til å innføre et slikt tiltak over natten. Hun mener det fører til lærermangel, spesielt for distriktene.

— På sikt mener jeg det er et fornuftig tiltak. Men man må være klar over hva man gjør. Skal elevene fra videregående forbedre seg, slik medisinstudentene gjør, eller skal de gå gjennom et forkurs, slik ingeniørstudentene gjør. Og vil studentene som skal inn på lærerutdanning være like motivert for å forbedre karakterene som medisinstudentene?

Leder i utdanningskomiteen, Trond Giske (Ap), mener karakterkravet på sikt må opp til karakteren fire. Han vil likevel slippe inne studenter som bare har tre, for så å gi dem et forkurs.

— Men vi kan diskutere karakterkrav til vi blir gule og blå. Det hjelper ikke hvis vi ikke får flere til å søke seg til lærerutdanningen. Det var det den rødgrønne regjeringen fikk til, sier Giske.

Mastergrad

Trond Giske advarer mot at økte karakterkrav vil bety færre studenter, færre utdannede lærere og dermed flere ufaglærte i skolen.

Dagens regjering har varslet at de vil øke kravet for å komme inn på lærerstudiet slik at du må ha karakteren fire i fagene matematikk og norsk. På et møte ved UiA i Grimstad på mandag, fikk utdanningskomiteen presentert tall som viste at under halvparten av dagens studenter da hadde kommet inn. Høyres Norunn Tveiten Benestad og Kent Gudmundsen innser at det kan ta tid før kravet blir innført. I bakgrunnen Bente Thorsen fra Frp. Foto: Kjetil Reite

Representantene fra regjeringspartiene er tydelige på at de mener dagens krav om karakteren tre for å komme inn på lærerutdannelsen er for lavt. Norunn Tveiten Benestad vil likevel ikke gå ut og si at kravene må heves nå.— Vi må vurdere det. Men det er ikke ett enkelt tiltak som må til. Vi må ha tid til å se på en rekke tiltak, sier Benestad.

Kent Gudmundsen fra samme parti mener Stortinget først må gjøre lærerutdannelsen om til en fem-årig masterutdannelse. Det mener han vil øke både status og lønn.

— Å heve karakterkravet er et av flere tiltak som kan være aktuelt, men først må vi innføre en masterutdannelse og sørge for at kvaliteten på den er høy nok.