Ivelands varaordfører Sig Tove Aasen (Ap) mener vedtaket om å ikke bygge nye barneskole på Skaiå er ulovlig. Det går fram i et brev signert av henne og kommunestyrerepresentanter fra både Ap og Venstre, hvor de ber om såkalt lovlighetskontroll av budsjettvedtaket i kommunestyret i desember.

— Dere mener at vedtaket om ikke å bygge skolen er lovstridig?

— Ja, men ta det med Marius Brufjell i Venstre som har hatt med dette å gjøre formelt, sier Sig Tove Aasen.

Til Fædrelandsvennen sier kommunestyrerepresentant Marius Brufjell at de ønsker lovlighetskontroll av vedtaket, fordi de mener man ikke kan gjøre et budsjettvedtak og iverksette en høring som bryter med den vedtatte skolestrukturen fra 2011. — Det foreligger ingen nye utredninger på skolefeltet som viser endrede forutsetninger, så vi spør på hva som har endret seg. Vi ønsker med en lovlighetskontroll å få opp i kommunestyret en vurdering av om det er mulig å endre et strukturvedtak, og saken vil så gå til Fylkesmannen, sier han.

Brøyt skoleløfte

Kommunestyret vedtok i 2011 å bygge ny barneskole på Skaiå, men i budsjettvedtaket i desember gikk kommunestyret altså vekk fra dette - og la skoleplanene på is.

Etter at barneskoleelevene på Skaiå ble flyttet til den kombinerte barne- og ungdomsskolen i kommunesenteret Birketveit for over tre år siden, har beboerne på Skaiå levd i visshet om at en ny skole skulle bygges i nær fremtid. Men blant politikerne er det delte meninger, og flere mener det er mer hensiktsmessig å satse på en ny skole på Birketveit (1. - 10. trinn). Argumentene for dette går på økonomi og en eventuell, fremtidig kommunesammenslåing med Vennesla, der små skoler vil stå utsatt til.

I sin innstilling til kommunestyret på tirsdag innstiller rådmannen på at vedtaket om å droppe Skaiå og utvide Iveland skole på Birketveit vurderes som lovlig, likeså den igangsatte høringsrunden om skolestruktur.

Dette fordi Fylkesmannen har uttalt at vedtaket ikke er «endelig», men kun et budsjettvedtak, og at kommunen er klar over at endringer i skolestrukturen ikke kan avgjøres gjennom et budsjettvedtak alene. Dessuten skal saken opp til endelig behandling i kommunestyret i april.

— Lovlig

Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland sier hun også er trygg på at alt har gått lovlig for seg.

Selv om vi er uenige her, så samarbeider vi godt.

— Fylkesmannen er tydelig på at det ikke er gjort noe annet enn et budsjettvedtak i saken, og at saken skal endelig opp i kommunestyret i april. Det er ikke en sak som er avgjort, så jeg ser ikke at et er blitt gjort noe ulovlig her, sier hun.

— Nå skal saken om lovlighetskontroll opp i kommunestyret på tirsdag, og da skal representantene uttale seg om de mener noe bryter med loven her.

— Hva tenker du om at varaordføreren og samarbeidspartiene Ap og Venstre mener vedtaket er ulovlig?

— Hun (varaordføreren) går mot vedtaket som ble gjort i budsjettet, og det er hun helt fri til å gjøre. Selv om vi er uenige her, så samarbeider vi godt.