KRISTIANSAND: — Disse varene går ut om to dager. Får vi ikke brukte dem innen den tid, vil de gå rett i søpla, sier Hervor Julsrud, daglig leder ved Son-senteret (Sammen om nøden).

Hun har hentet fisk hos Fiskeeksperten Reinhartsen og matvarer hos Kiwi som skal deles ut til vanskeligstilte. Tre andre organisasjoner i byen gjør det samme.

Men nå jobber Kristiansand kommune med planer om å koordinere arbeidet og samle all maten på en egen matsentral. Det protesterer de frivillige organisasjonene på.

— Mange av de varene vi henter her, må ut med en gang. Skal de innom en matsentral først, hadde den blitt for gammel og gått rett i søpla, sier Julsrud.

Forslag

Bystyret har vedtatt å utrede en matsentral i Kristiansand etter at Hans Petter Horve (Mpg) tok opp saken i en interpellasjon.

— Vi utreder mulighetene for om Kristiansand kan få en matsentral på linje med Oslo. Men vi tar innspillene fra organisasjonene alvorlig, sier Nina Reinhardt, rådgiver i helse- og sosialsektoren.

En oversikt fra de fire som deler ut gratis mat, viser at det blir delt ut over 400 poser mat hver uke:

Daglig leder Reidar Fredriksen i Fiskeeksperet Reinhartsen er en av de som gir mat til frivillige i Kristiansand. Det blir delt ut over 400 poser mat til vanskeligstilte hver uke. Hervor Julsrud fra SON-senteret må sørge for å få maten raskt videre før den går ut på dato. Foto: Kjartan Bjelland

• Kristiansand Frikirke deler ut rundt 150 poser hver uke.

• Son-senteret bruker det meste av maten på gratis middager og brødmat på senteret i Festningsgata. I tillegg deler de ut mellom 20-25 poser til folk som er innom.

• Frelsesarmeen deler ut matposer to dager i uka. Til sammen mellom 180 — 200 poser.

• Filadelfia kjører ut mat til folk som trenger det. De deler ut 40 kasser i uka.

• Shalam lager også varm mat to ganger i uka, i tillegg til at de deler ut rundt 25 poser mat hver uke.

Klart råd

Organisasjonene mener utdelingen fungerer i dag og vil ikke ha kommunal innblanding i form av en matsentral.

— Vi gjør en samfunnsnyttig jobb som henter mat som ellers hadde blitt kastet. I tillegg sparer vi miljøet, sier Karin Klingsheim i Frelsesarmeen.

I tillegg til at mat kan bli kastet, mener hun en matsentral vil koste penger som ikke er bevilget. Den trenger også folk som kan betjene den.

SON-senteret i Kristiansand (Sammen om nøden) serverer gratis middag to ganger i uka og brødmat fem ganger i uka. I tillegg deler de ut matposer. Daglig leder Hervor Julsrud er avhengig av ferske varer og mener en kommunal matsentral vil føre til at varer de i dag kan bruke, vil bli kastet. Foto: Kjartan Bjelland

Son-senteret mener at det vil være liten nytte i en slik sentral.

— Vi har et stort nasjonalt lager i Grimstad og vet hva det krever av transport og logistikk. Så jeg stiller meg spørrende til et slikt prosjekt der det heller ikke følger penger med, sier Olaf Lande i SON-senteret.

Vil droppe

KrF var blant partiene som støttet ideen om matsentral. Nå sier varaordfører Jørgen Kristiansen at han er villig til å droppe planene.

— Ut fra de tilbakemeldingene vi har fått til nå, virker det ikke som om det er behov for at kommunen engasjerer seg.

Han er mer opptatt av at det blir delt ut mat til så mange.

— Det er et utrolig flott arbeid som blir gjort, men som politisk leder er det bekymringsfullt at det er så mange som trenger hjelp.

Hans Petter Horve som foreslo å etablere en matsentral, vil ikke gi opp tanken.

— Jeg mener fortsatt det bør være et samarbeid og koordinering og at kommunen kan engasjere seg som rådgiver. Det kan gjøre arbeidet mer effektivt og spare kostnader.