Tangen00002.jpg Foto: Reidar Kollstad

Den ekstra regningen blir belastet teknisk sektor som dermed får en overskridelse i 2013 på 9,4 millioner. Det går fram av kommunens regnskap som onsdag blir presentert formannskapet.

— Da Kristiansand solgte området, forpliktet vi oss til å dekke utgiftene til deponering. Den forpliktelsen hadde vi helt fram til nyttår, sier byingeniør Terje Lilletvedt.

Utbyggingsselskapet Tangen Kristiansand klarte å få levert massene tidsnok til at det var kommunen som måtte betale. Reguleringsplanen for Tangen Ytterst ble godkjent i fjor vår, og innen utgangen av året var gravearbeidet nesten fullført og 1003 lastebillast til Støleheia.

Dyrere

Utbyggeren rakk dermed å få unna massen før kontrakten gikk ut og de selv måtte betale.

— Vi er stort sett ferdige, og det som er igjen dreier seg kun om noen hundre kubikkmeter, sier Ole Lossius, prosjektleder for Tangen Ytterst.

De avviser at de måtte skru opp utbyggingsfarten for å få levert massene tidsnok.

— Nei, dette skjedde i henhold til normal framdrift på slike prosjekter, sier Svein Kaldestad, direktør for forretningsutvikling i Kruse Smith

Kontrakten med utbyggerne betyr at også Kristiansand kommune får merke konsekvensene av å grave opp det som en gang var en gammel søppelfylling. De hadde nemlig ikke regnet med at det skulle være så mye forurenset masse ytterst på Tangen.

— Det var nok mer forurenset masse enn vi kjente til. Vi har betalt for å få fjernet forurenset masse på andre steder på Tangen også, men det har ikke dreid seg om så store mengder, sier Terje Lilletvedt.

Gamle deponier

Det er ikke bare de store mengdene avfall som fører til overskridelsene på kommunens budsjett. Prisene for å levere massene har også steget.

Kommunen har tidligere brukt masser fra Tangen til å avslutte gamle deponier i Holskogen. Da massene fra ytterst på Tangen sto for tur, var det fullt i Holskogen.

Dermed måtte de til Støleheia. Mens kommunen betalte 110 kroner for å få levert et tonn i Holskogen, koster det 290 kroner på Støleheia.

Teknisk direktør Ragnar Evensen skal nå diskutere med rådmann Tor Sommerseth hvordan de skal dekke inn regningen. Kommunen solgte området for 185 millioner til Tangen Kristiansand (se fakta) og ifølge Evensen er problemet at de ikke har holdt unna nok penger etter salget.

— Vi skulle nok holdt av mer til å ta oss av disse massene, sier Evensen.

Overskridelse

Ekstraregningen på Tangen førte til at teknisk sektor ble den sektoren som fikk størst overskridelse i 2013. I tillegg til teknisk sektor, hadde også barnehage en overskridelse på fire millioner.

De andre sektorene gikk derimot med overskudd i 2013. — Merforbruket i teknisk sektor må kommunen dekke inn selv, men det er ikke avklart hvordan det vil skje, sier Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand.

Lånet snart på vei ned

I løpet av tre år, har Kristiansand fått en milliard mer i lån. I år skal lånet endelig begynne å gå nedover.

Årsregnskapet for 2013 viser at Kristiansand kommune hadde en netto lånegjeld på 5,29 milliarder. Til sammenligning var gjelden på 4,22 milliarder i 2010. I mellomtiden har både kulturhuset Kilden og isanlegget Idda og Rådhuskvartalet blitt ferdigstilt.

— Lånet vil gå ned i løpet av året, men akkurat når det vil begynne å gå ned bruker vi ikke så mye tid å regne på, sier økonomidirektør Terje Fjellvang.

Kristiansand har inntekter på 5,5 millioner kroner, og hadde et driftsresultat på 53 millioner kroner. Det er 41 millioner mer enn budsjettert, men likevel svakere enn i fjor.

Kommunen har ellers hatt god avkastning på sine plasseringer. Det ble 25 millioner bedre enn budsjettert.