— I klassen har vi vært fire gutter som hadde et godt forhold til hverandre. Det er utrolig trist at vi nå har mistet en nær kompis og en venninne. Vi har vært enn sammensveiset gjeng, sier Marius Kvalsvik (19) fra Stavanger på telefon fra Nairobi til Aftenbladet.

Navnene på de omkomne er nå offentliggjort. Det er Mia Hjerpbakk (19) fra Trondheim og Simen Rismyhr Engelund (20) fra Heradsbygd ved Elverum som er omkommet, opplyser skolen på sinnettside.

Navnene er offentliggjort etter samtykke fra de foresatte.

Fram til ulykken rammet, hadde folkehøyskole-elevene en flott tur sammen, forteller Stavanger-mannen. De kom til Kenya 12. februar, og var lørdag på vei tilbake fra Mount Kenya til Nairobi i tre minibusser.

Da en av minibussene kolliderte med en lastebil, ble to ungdommer og den lokale sjåføren av minibussen drept.— Det som nå har skjedd, ble et svalestup: Vi gikk fra å fly høyt på himmelen til å stupe ned i dypet, sier Marius Kvalsvik søndag ettermiddag.

Navnet på de to omkomne klassekameratene var nettopp blitt frigitt da Aftenbladet snakket med ham.

Visste ikke om ulykken

Marius Kvalsvik og to andre elever satt i en minibuss som kjørte foran ulykkesbussen. De fikk ikke høre om ulykken før de var tilbake på hotellet i Nairobi.

På bussturen hadde elevene nemlig satt mobilene sine på flymodus for å spare strøm, da de ikke hadde fått ladet på fire dager.

— Da vi slo av flymodusen på hotellet, tikket det inn meldinger om at det var skjedd en ulykke. Kun vår minibuss var da kommet tilbake til Nairobi. Den tredje minibussen kjørte bak bussen som ble utsatt for ulykken. De som satt om bord i den bakerste bussen, fikk ikke med seg selve ulykken, men stoppet igjen med de andre i byen der de skadde ble lagt inn på sykehus.

- God omsorg og oppfølging

Kvalsvik sier det ennå er litt vanskelig å fatte hva som har skjedd, siden elevene i Nairobi har vært så langt borte fra de andre i klassen. De har ikke fått så mye informasjon.

Alle elever og lærere skal i kveld samles på hotellet i Nairobi. De skadde blir i dag flyttet til sykehus i Nairobi. — Føler du at dere er blitt tatt godt vare på?

— Lærerne har vært med de som ble utsatt for ulykken, og det har vi andre full forståelse for. Vi som har vært her i Nairobi, har fått god omsorg og god oppfølging fra UD, ambassaden og en prest. Det blir nok litt merkelig å få de andre elevene og lærerne tilbake og få høre hva de har opplevd, mener Kvalsvik.

Uvisst når de drar hjem

Elevene fra Valdres Folkehøgskule skulle etter planen ha returnert til Norge 6. mars.

— Vi vet ennå ikke når hjemreisen blir. Jeg regner med at skolen vil se an situasjonen, og finne ut hva som er best for at vi sammen skal takle denne, sier Marius Kvalsvik.

- Fire andre rogalendinger er med på denne turen. Vet du om noen av dem er blant de skadde?

— Det vil jeg ikke uttale meg om. Jeg har ikke sikker informasjon om hvem som satt i hver av de andre to bussene, sier Kvalsvik til Aftenbladet.

Foreldrene fikk telefon fra rektor

Marius' far Ole Kvalsvik var på vei til vinterferie i Røldal sammen med kona da de lørdag fikk telefon fra rektor Jens Rindal ved Valdres Folkehøgskule om bussulykken i Kenya.

Beskjeden var at Marius var uskadd og trygt i behold i hovedstaden Nairobi.

— Det plaget både Marius og de to medelevene at de i går ikke visste mer om hva som hadde skjedd. De har heller ikke hatt noen rundt seg. Men bortsett fra det har de det bra, og de slapp jo både unna ulykken og å få se den på nært hold slik de andre måtte. Trafikken i Afrika er en stor fare som ofte rammer blindt, og denne gangen rammet den reisefølget fra Norge, sier faren.

Hans tanker går nå til pårørende til de involverte i ulykken.

— Jeg tenker først og fremst på de som har fått den triste beskjeden at de har mistet barna sine. Jeg håper elevene finner trøst i hverandre og at foreldrene også føler seg ivaretatt, sier Kvalsvik.