— Jeg har ikke vært så konkret før, men nå er tiden moden. Hvis Norge og Oslo skal ha OL, er det for å redde OL fra seg selv og gjenskape den omlypiske idé. Hvis ikke vi gjenvinner idrettsgleden med kvikk-lunsj og folkefest, er det ikke vits. OL skal ikke være pampevelde, sier Harberg til Fædrelandsvennen.

Sørlendingen som har en sentral rolle i OL-beslutningen, mener gjenbruk av allerede eksisterende idrettsanlegg blir viktig.

- Bruk Vikingskipet

— Hele OL-prosjektet må gjennomgås på nytt, for å få ned kostnadene. Hvor mange anlegg kan brukes på nytt fra Lillehammer-OL? Vikingskipet på Hamar bør for eksempel kunne brukes. Det bør ikke være noe problem å frakte løpere og arrangører til Lillehammer-området noen dager, for å få ned kostnadene, sier Harberg.

Harberg snakker om en stemning i folket og på Stortinget som han mener handler om ja til idrettsfest, nei til gigantomani.

— Søkerby etter søkerby har trukket seg, og IOC skjønner at organisasjonen står ved en korsvei. Jeg sier litt enkelt: Vekk med sorte limousiner, bruk T-banen. Norge kan hjelpe til med at OL finner igjen seg selv, sier Harberg.

Presse IOC

I neste uke har Harberg og kulturkomiteen mange møter med idretten, OL-prosjektet og Oslo kommune, før Oslo kommune og idretten innen 14. mars skal sende for-søknaden om Oslo-OL til Den Internasjonale olympiske komité.

Han vil ikke si alle krav han snakker med idretten om i disse dager, men Harberg er klar på at prosjektet slik det foreligger, må krympes. Det går ikke med kostnader i størrelsesorden 17 til 20 milliarder og statsgaranti på 35 milliarder kroner.

— Prekvalifiserings-søknaden må inneholde en rekke krav til IOC om nedskalering av arrangementet. Sier IOC ja, er jeg optimistisk med hensyn til OL i Oslo i 2022, sier Harberg.

På et gruppemøte i Høyres stortingsgruppe ble nedskaleringen drøftet for et par uker siden. Harberg sier stemningen er positiv til OL, på betingelse av redusert pampevelde og vesentlig kostnadsreduksjon.

— Hvor mange øvelser mener du kan foregå i allerede eksisterende anlegg?

— Det må gjennomgås. Jeg nevnte Vikingskipet. Det kan være mange, sier Harberg.

Skattekrav

Klassekampen har de siste dagene gått gjennom de mange tusen sidene med kravspesifikasjoner som IOC har sendt Oslo, og som til nå har vært hemmelige. Her går det fram at IOC-medlemmene skal bo på femstjernes hoteller. Det kreves også egne skatteregler og momsfritak under OL.

— Dette er veldig teknisk, men det er noe med inn- og utreise og korte opphold. Det er ikke veldig dramatisk med den skatten, tror jeg. Jeg er mye mer opptatt av hele arrangementet. Antall øvelser for eksempel. Vi kan ikke bare øke og øke. Her må settes et tak, sier Harberg.

Han opplever at det jobbes godt i idretten og Oslo kommune for tiden.

— De vet hva de må få IOC med på for å få godkjenning i Stortinget. Så må vi se til høsten om det skal gis statsgaranti, sier Svein Harberg.

- I tråd med våre verdier

Direktør for Oslo 2022, Eli Grimsby fra Flekkefjord, sier hun i stor grad er enig med Svein Harberg

— Det er derfor vi forlot Norefjell og skal bruke Lillehammer-løypene i alpint. Det er derfor vi har sagt at kunstløphall til 12000 tilskuere ikke skal bygges. Vi skal ha provisorium i Telenor Arena heller. Skøytehall trengs i Oslo, uavhengig av OL, sier hun.

Grimsby sier OL-søknaden er basert på de verdiene som Harberg forfekter. Hun sier OL skal være bærekraftig miljømessig og økonomisk og at ingenting skal bygges som det ikke er bruk for.

— Vi er spent på de internasjonale reaksjonene når vi søker, fordi vi legger fram et meget nøkternt opplegg. Og så snakker mange om IOC, sorte biler og fine hoteller. Jeg vil bare presisere at alle slike kostnader dekker IOC selv. Det belastes ikke OL-arrangøren, sier Eli Grimsby.