— Vi kan skaffe akkurat de fargene våre kunder ønsker. Plaster tilpasset fargede finnes, men det er opp til apotekkjedene å ta det inn, sier Jens Røed, salgs- og markedssjef hos Norgesplaster.

Jens Røed, salgs- og markedssjef hos Norgesplaster. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Norgesplaster er den eneste plasterprodusenten i Norden. Firmaet holder til i Vennesla.Nylig gikk Paula Dahlberg, en svensk blogger som er opptatt av rasisme, hardt ut mot plasterprodusenter. Hun mener plaster i beige farger er rasistiske fordi de synes godt på mørk hud.

— Disse produktene, tilpasset lys hud, bør man se nærmere på, sier Paula Dahlberg til Jyllandsposten.

Saken er omtalt i Nettavisen.

Et kjent problem

I intervjuet peker Dahlberg på beige plaster som hverdagsrasisme.

— Det beige plasteret er et eksempel på det jeg kaller hvithetsnormen, sier hun.

Jens Røed hos Norgesplaster sier saken til Dahlberg ikke reiser en ukjent problemstilling for dem. Han legger til at det som er nytt her er at problemet er rettet mot selve fargen på plasteret.

— Vi hadde et liknende problem da vi beskrev plasteret som «hudfarget» på pakka. Det har vi gått bort fra, og nå kaller vi det beige rett og slett for å beskrive hvordan plasteret ser ut, sier Røed.

Norgesplaster holder til i Vennesla og er en av Norges største produsenter av plaster. Foto: Torstein Øen

Vil ikke støte noenFor dem er det å kalle plasteret for beige et forsøk på å hindre rasisme. Han poengterer at det kun er gjort for å beskrive fargen på produktet.

— Vi har ingen tanker om å støte noen ved å kalle plasteret for beige. Det er noen funksjonelle faktorer som bestemmer at fargen skal være sånn, sier markedssjefen, og legger til at firmaet også fører plaster med både mønster og andre farger.

— Vi har rosa, blå, og grønne plaster. Medisinsk riktig er at plasteret skal være hvitt for å se blødninger. Siden Norgesplaster ble grunnlagt i 1938 har vi alltid hatt den beige fargen, sier han.

Paula Dahlberg la blant annet ut denne statusen på Twitter. Foto: Skjermdump Twitter

Del av markedssituasjonenRøed forteller de vil fortsette med å føre beige plaster.

— Når folk skal begynne å sammenligne hudfargen med plasterbiten, er jo det noe å tenke på. Samtidig handler nok dette mer om hva som finnes på markedet. Vi bruker fargen beige, men hvis man drar til Kina eller Tyrkia benyttes andre farger på plasteret. Da møter man den samme problemstillingen igjen.

Røed sier de vil ta dette opp med apotekkjedene for å diskutere mulighetene til fargede plaster.

— Det vil være naturlig med tanke på oppmerksomheten saken har fått, sier han.