Slik blir inngangspartiet til det nye kvartal 32 fra Markens gate, med klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet mot Tollbodgata mot høyre. Foto: AMB Arkitekter
Kvartalets innside i første etasje med klesforretningen Zara til høyre. Foto: AMB Arkitekter
Disse to bygningene mot Nedre Torv er ikke vernet. Bygningen til høyre skal rives til fordel for mediehuset Fædrelandsvennens nye glassfasade, hjørnebygget til venstre kan bli påbygd for hotell. Foto: Torstein Øen
Rundt 100 ansatte i Fædrelandsvennen skal etter planen inn bak en ny glassfasade langs Nedre Torv. Foto: AMB Arkitekter
Slik blir klesforretningen Zara i to etasjer på hjørnet av Markens og Tollbodgata. Foto: AMB Arkitekter

— Vi må forholde oss til Murbyplanen. Da kan en mellomløsning være å rive bygningene, men bevare fasadene, mener plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

Torsdag i neste uke skal byutviklingsstyret behandle reguleringsplanen for kvartal 32, omsluttet av Nedre Torv, Markens, Tollbodgata og Kirkegata.

Kvadraturens største eiendomsbesitter, Christiansholm Eiendom, skal de neste par årene bygge om kvartalet for 450 millioner kroner.

Hjørnesteiner i nybygget er en to etasjers butikk for den spanske klesgiganten Zara, storutvidelse av hotell Wergeland og mediehuset Fædrelandsvennen, som flytter fra Vågsbygd til sentrum.

Byantikvaren skeptisk

Striden står først og fremst om Tollbodgata 15 til 21, fem bygninger som ifølge huseier er ubrukelige som butikklokaler etter dagens standard. Rekka er vernet i Murbyplanen fra 1998. — Vi har beholdt det aller meste av bygninger i kvartalet fordi de er flotte og bør tas vare på for fremtiden. Men for å komme i mål med nødvendige flater og innhold er vi nødt til å ta ned noen bygg, og da har vi tatt de som har minst verdi, uttaler Jon Bjørgum, styreleder og medeier i Christiansholm Eiendom.

Illustrasjonen viser hvilke bygninger som er foreslått revet. De fem blåfargede gårdene mot Tollbodgata er vernet i Murbyplanen, mens de to grønne ut mot Nedre Torv ikke er omstridt.

Han hevder dessuten fasadene mot Tollbodgata er i så dårlig teknisk stand at de ikke tåler å bli koblet med et nybygg. I stedet har de tegnet en ny fasaderekke, basert på moderne arkitektur fra blant annet København og Amsterdam. — Vi har beholdt rytme, materialer og oppdeling fra murbyen, men prøvd å lage et bygg av vår tid - spennende arkitektur basert på erfaringer fra andre steder, forklarer Bjørgum.

Men byantikvaren foretrekker fasadene som ble oppført etter bybrannen i 1892. — I Sandens-kvartalet klarte de å beholde det som var regulert til bevaring, samtidig som de tilførte noe nytt. Mitt utgangspunkt er å få til noe av det samme her, sier Helge Solli til Fædrelandsvennen.

I 2011 strandet planarbeidet etter at fylkeskommunen sa nei til riving i Tollbodgata og høyder over kote 23 meter.

- Bedre enn dagens fasader

I saksinnstillingen skriver administrasjonen at ombyggingen vil styrke handel og uteliv i kvartalet, og legge til rette for langsiktige leietakere. De anser hotell for så nyttig formål at de vil tillate en femteetasje med kote 27,8 meter i kvartalets indre.

— Det er viktig å få et stabilt innhold i dette kvartalet. Her blir det ingen boliger, bare sentrumsfunksjoner som skaper liv, fremholder Venke Moe.

Slik ser utbygger for seg den nye fasaden mot Tollbodgata. Foto: AMB Arkitekter

Videre skriver de rett ut at den nye fasaderekka mot Tollbodgata vil «tilføre gateløpet kvaliteter som er likeså gode — om ikke bedre enn dagens fasader». - Betyr ikke dette at dere egentlig foretrekker riving?

— Vi kan ikke innstille på riving av hele bygg all den tid Murbyplanen har regulert disse til bevaring, svarer plan- og bygningssjefen.

Utbygger fester sin lit til politikerne.

— Det er jo de som må gi rammer; eventuelt endre på administrasjonens innstilling og se en totalitet, sier Jon Bjørgum.

Må trolig til ny megling

I 2011 meglet politikerne i Kristiansand og fylket om kvartal 32, men ble verken enige om høyder eller riving av bygninger. Nå kan det gå mot ny megling.

— Det siste jeg har fått høre er at vi får planen til behandling fram mot sommeren. I utgangspunktet har ikke noe endret seg siden 2011, men jeg har ikke vært borti saken før, og trenger noe tid til å sette meg inn i den, uttaler fylkeskonservator Yvonne F. Willumsen til Fædrelandsvennen.

Disse to bygningene mot Nedre Torv er ikke vernet. Bygningen til høyre skal rives til fordel for mediehuset Fædrelandsvennens nye glassfasade, hjørnebygget til venstre kan bli påbygd for hotell. Foto: Torstein Øen

Plan— og bygningssjefen mener det har skjedd noe vesentlig siden 2011: Den nye Kvadraturplanen fra 2014 tillater økt bygningsvolum for å skape mer aktivitet. - Sannsynligheten er relativt stor for innsigelse fra fylkeskommunen, deretter blir det drøftinger om hva som er mulig å få til. Selv om Murbyplanen går foran Kvadraturplanen, er det naturlig å se den i lys av utviklingen, samtidig skjele til ombyggingen av Rådhuskvartalet, sier Venke Moe.